În 2013, fermierii din Sita Buzăului care fac parte dintr-o cooperativă au pus pe hârtie avantajele zonei și așa au ajuns la concluzia ca îşi pot transforma localitatea într-una ecologică datorită alimentelor pe care le produc. Astfel au înfiinţat un complex pentru procesarea produselor eco şi mai multe depozite speciale. Complexul va fi gata în totalitate anul viitor.
„Aici o să se colecteze viței de la membrii asociației, o să stea în carantină câteva zile, apoi o să plece la export. Asociația a mai construit un centru de colectare lapte, care funcționează de la începutul anului, a mai construit un depozit de cereale”, spune Ștefan Papară, tehnician la Asociația Crescătorilor de Bovine.
Importantă este şi hrana animalelor. Aşa că, timp de câțiva ani, 1.200 de hectare de pășune ale cooperativei au primit doar îngrășăminte naturale și nu au fost cosite.
Anul trecut, pășunile din Sita Buzăului au primit certificare eco. Ceea ce înseamnă că animalele care pasc aici dau la rândul lor produse eco.
Din cooperativă fac parte peste 300 de fermieri, iar până acum, 80 dintre ei au primit certificate de producători eco sau sunt în curs de acreditare.
Sistemul de funcționare este simplu. Fermierii își aduc animalele care sunt valorificate mai departe de cooperativă. Și pentru lapte regulile sunt aceleaşi. Este colectat şi ajunge apoi la procesatori.
„Pentru lapte deja avem contract prin cooperativă cu o fabrică de lapte din zonă. Pentru carne la export deja am făcut primii pași și am avut în urmă cu două zile o întâlnire, cu o delegație din Elveția care ne va ajuta, ne arată cum să creștem o rasă de carne”, declară Nicolae Stoica, primar.
Valoarea investiției se ridică până acum la 800.000 de euro, bani proveniți din fondurile cooperativei. În România, doar satul Vurpăr din judeţul Sibiu a primit certificat de sat ecologic, în 2014.