207 localitaţi din 12 judeţe sunt afectate de epidemia de pestă porcină. Ultimele date venite de la autorităţi arată că peste 230.000 de porci au fost omorâţi până acum. Şi virusul se extinde. Un nou focar a fost confirmat într-un sat din judeţul Galaţi. Până să ajungă însă veterinarii, oamenii au tăiat mare parte din animale.
La Rogojeni, localnicii au fost cu un pas înaintea celor de la DSV. Veterinarii au venit să sacrifice 85 de animale, după ce a fost confirmat virusul pestei în sat. Au mai găsit însă doar cinci porci în viaţă, restul fiind deja tăiaţi de oameni.
Marian Mitrofan, primar Rogojeni: De când s-a întâmplat la Suceveni, de acum 40 de zile, lumea speriată a început să îi taie. Tot ce a fost de sacrificat, bănuiesc că toată lumea i-a sacrificat. Au rămas cei care nu puteau fi sacrificaţi.
Localnică: Cred că e o lună de când l-am tăiat. Doi am avut, până într-o sută de kilograme, şi i-am tăiat. Ce era să facem, să ni-i ia, să ... c-am mâncat o grămadă cu ei.
Cei care au mai avut porci în curţi i-au lăsat pe veterinari să îşi facă treaba, chiar dacă nu erau convinşi că animalele sunt bolnave.
Localnic: Dacă aşa e legea şi aşa e peste tot, facem şi noi la fel, nu avem cum altfel.
Reprezentanţii Direcţiei Sanitar veterinare au făcut apel la oamenii care şi-au sacrificat singuri animalele.
Carmen Stroia, director DSVSA Galaţi: Rugămintea este să aibă foarte mare atenție cum realizează distribuția acestei cărni, pentru că, involuntar, fără intenție, pot genera, să zicem, o eventuală posibilitate de răspândire.
Acesta este al 11-lea focar de pestă porcină africană din judeţul Galaţi.