Cum au ajuns străinii să deţină 40% din suprafaţa agricolă. Explicaţii

Data actualizării: Data publicării:
grau agricultura digi24

40% din suprafaţa agricolă a României este deţinută de străini, arată un studiu care vorbeşte de un fenomen de acaparare a terenurilor. Sună ameninţător, dar este în mare parte un efect al intrării în Uniunea Europeană. Fermierii din ţările occidentale şi-au permis să cumpere terenuri în România, Ungaria sau Bulgaria. Şi-au permis şi să investească mai mult decât fermierii autohtoni în aceste terenuri. De altfel, sosirea străinilor coincide cu reducerea suprafeţelor lăsate pârloagă. Totuşi, agricultorii români spun acum că acest fenomen reprezintă un pericol pentru securitatea alimentară a României.

 

Suprafeţele agricole controlate de străini în România au fost întotdeauna greu de măsurat. Chiar şi înainte de aderarea la Uniunea Europeană şi de liberalizarea pieţei, străinii puteau să investească în agricultura românească prin intermediul unor firme înfiinţate aici.

Cea mai recentă estimare vine din partea organizaţiei Transnational Institute, care spune că 30% din suprafaţa agricolă a României este controlată de investitorii europeni şi încă 10% de cei din Orientul Mijlociu.Raportul trage un semnal de alarmă pentru că mulţi dintre cei care sunt proprietarii unor suprafeţe întinse le-au cumpărat în scop speculativ în ultimii ani, la costuri de aproape de 20 de ori mai mici comparativ cu cele din Danemarca.

Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Producătorilor Agricoli: „Oferă mai mult, sunt şi sprijiniţi, vin prin fonduri de investiţii, vin cu creditele subvenţionate”.

Emil Dumitru, preşedinte ProAgro: „E un obiectiv major de ţară consolidarea exploataţiilor de familie. A venit momentul ca România să se inspire din legislaţia altor state membre şi să creeze nişte filtre prin care terenul agricol să nu mai intre pe mâna fondurilor de investiţii sau a persoanelor juridice care nu au ca intenţie cultivarea terenului, ci efectiv o speculă imobiliară”.

Economiştii spun însă că, important este terenul agricol să fie lucrat, indiferent dacă proprietarul este român sau străin. Din cele 10 milioane de hectare, doar 500.000 de hectare mai sunt nelucrate. În urmă cu 5 ani, suprafaţa lăsată pârloagă era de 3 ori mai mare.

Cristian Păun, economist: „Dacă acei proprietari vin cu capital, vin cu investiţii, vin cu maşinării, cu utilaje şi scot acele pământuri la lumină, şi dau o productivitate adiţională, dau românilor de muncă, pentru că ei nu or să poată să lucreze acele pământuri”.

Fermierii spun însă că acapararea terenurilor este un pericol şi pentru siguranţa alimentară a ţării.

Emil Dumitru, preşedinte ProAgro: „Ţinând cont de faptul că suntem 28 de state membre fără graniţă, asta înseamnă că producţia agricolă poate pleca oriunde pe teritoriul Europei şi dacă tot vrem să consolidăm agricultura şi industria alimentară, adică să procesăm materia primă în România, este nevoie să avem exploataţii agricole consolidate.

În prezent se lucrează la o modificare a legii terenurilor agricole. Cel mai recent proiect prevede că persoanele fizice vor putea cumpăra cel mult 150 de hectare de teren agricol. În cazul firmelor, limita este de 500 de hectare. Aceste praguri ar limita accesul străinilor la terenurile scoase la vânzare în România. Este însă o sabie cu două tăişuri, pentru că nici agricultorii români nu vor mai putea să îşi extindă proprietăţile atât de mult cât şi-ar dori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
VIDEO Panică în Marea Neagră. Putin trimite 3 nave cu rachete care trag la 2.000 km. Ce misiune au?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...