Bursa se află în Corabia și nu a tranzacţionat nici măcar un kilogram de produs de 3 ani, de la înfiinţare.
Iniţiatorii proiectului spun că de vină este legislaţia actuală, care nu îi obligă pe fermieri să îşi tranzacţioneze marfa prin astfel de facilităţi. Investiţia a costat aproape două milioane de euro şi ar fi trebuit să vină în sprijinul marilor fermieri din sudul judeţului Olt, zonă cu tradiţie în cultivarea cerealelor.
Construcţia se întinde pe mai bine de 1.000 de metri pătraţi şi a fost ridicată pe malul Dunării. Are toate facilităţile pentru tranzacţionarea cerealelor şi un laborator modern pentru analiză. Cu toate acestea, bursa de cereale nu are niciun client.
De 3 ani de când funcţionează, bursă nu a încheiat nici măcar o singură tranzacţie cu cerealea. În schimb o parte din clădire este închiriată de către trei ONG pentru a aduce venituri. ”Am vreo trei chiriaşi, centre de consultanţă în realizarea proiectelor finanţate din fonduri europene pe anumite planuri (...) noi aşteptăm de doi ani şi ceva, aproape trei ani, beneficiarii, însă refuză să se înscrie pe bursă pentru tranzacţionarea cerealelor”, spune Marin Paraschiv - director executiv Bursa de Cereale Corabia.
Autorităţile locale spun că de vină pentru eşec este legea care le permite cumpărătorilor şi producătorilor să facă înţelegeri directe, care exclud intermedierea pe Bursă.
”Nu funcţionează pentru că nu este cadru legal. Producătorii agricoli au contracte deja încheiate cu silozurile”, spune și Dan Oltean, purtător de cuvânt Primăria Corabia.
Autorităţile locale spun că au informat Ministerul Agriculturii despre probleme şi aşteaptă acum o soluţie din partea Guvernului. Proiectul, care a costat 1,7 milioane milioane de euro, aparţine Consiliului Judeţean Olt, care a contribuit cu jumătate din sumă, iar restul sunt bani europeni şi de la Guvern.