România, pe locul 4 în UE la producţia de miere
Afacerile cu miere au gust de profit anul acesta. Încet, încet, consumul creşte la noi chiar dacă a ajuns la doar 500 de grame de locuitor, un sfert din cât mănâncă occidentalii. În aceste condiţii, mulţi fermieri preferă să exporte mierea.
Ion Popescu este apicultor de peste 50 de ani şi are una dintre cele mai mari stupine din România - peste 600 de familii pe care le îngrijeşte.
Ion Popescu, apicultor Mihai Bravu, jud. Giurgiu: Le calmează, fumul le determină să ia miere în guşe, guşa înseamnă stomacul, şi isi blochează guşa cu miere şi nu mai pot înţepa.
O meserie plină de secrete, de care depinde gustul aromat al licorii dulci.
Ion Popescu, apicultor Mihai Bravu, jud. Giurgiu: E necesar ca în locul în care se amplasează stupina să fie pomi, daca sunt fructiferi sunt foarte buni, pentru că la rândul lor produc nectar, dar umbresc. Avem meri, cireşi, aproape toate speciile pomicole.
Şi dintr-un singur stup, anual, un apicultor obţine 10 kilograme de miere, fie că vorbim despre miere de salcâm, de miere sau de floarea-soarelui. Iar la nivel naţional avem o producţie totală de 20.000 de tone, într-un an bun, nu s-a întâmplat aşa şi anul acesta astfel încât avem o cantitate la jumătate. Asta deşi sunt peste 1,6 milioane de familii de albine.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Din producţia obţinută, 90 la sută merge la procesatori autorizaţi, iar 10 la sută vinde direct. Îi învaţă pe tineri că viitorul se anunţă diferit - ar trebui să investească în capacităţi de producţie, aşa cum au cei din Vestul Europei, astfel încât să transforme aurul galben în profit serios.
Ion Popescu, apicultor Mihai Bravu, jud. Giurgiu: 5-6 tineri uniţi la un loc care împreună accesează un proiect pentru a construi o făbricuţă de procesare a mierii unde să îşi vândă la un loc producţia.
Mergem mai departe, spre Iaşi, acolo unde Radu Plăvănescu a dus mai departe tradiţia de apicultor începută de străbunica sa. Are 280 de familii, după 9 ani de trudă, de la care obţine anual 5 tone de miere curată ca lacrima.
Radu Plăvănescu, apicultor Iaşi: Am găsit destul de departe un lan de floarea soarelui ecologic şi am fost la el. A plouat mult, dar totuşi au adunat ceva.
Nu o trimite spre procesare la un comerciant, ci o transformă chiar el în 17 categorii de produse - de la miere şi sirop până la cosmetice şi lumânări.
Radu Plăvănescu, apicultor Iaşi: Avem în Anglia, în Luxembourg, în Franţa. Am trimis şi la un distribuitor mic chiar şi în Japonia.
-Cam ce cantitate se duce către export?
-În jur de 2-3 tone, cam aşa, pe an.
Şi are planuri mari şi pentru viitor.
Radu Plăvănescu, apicultor Iaşi: Am început anul trecut o serie de ateliere în care vin copiii, însoţiţi de părinţi, bineînţeles, şi le arătăm cum lucrează albinuţele în stup, cum se ia mierea din stup, cum se extrage şi cum se pune în borcănele.
România este pe locul 4 în Uniunea Europeană la producţia de miere. Din cele peste 12.249 de tone exportate anul trecut, 80% din miere a ajuns în ţări europene. Pe primul loc este Germania cu 38% din cantitate, iar apoi Italia cu 19%.
- Etichete:
- export miere
- productie miere
- afacere miere
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News