"Până acum au fost anemice spre moarte". Dincolo de promisiuni, fermierii așteaptă ajutoare reale pentru programe precum "Tomata"
Până acum, programele menite să stimuleze producția locală și să îi ajute pe agricultori nu și-au atins obiectivele. De exemplu, ajutorul alocat de stat în programe ca Tomata sau Usturoiul este mult prea mic și, în multe cazuri, este dat doar ca să fie bifat, spun legumicultorii.
Cu banii de la stat, abia își acoperă cheltuielile de încălzire în solarii sau îi investesc în reparații.
Ionel Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli din Olt, a declarat la Digi24 că investițiile ar trebui îndreptate spre ferma mică, țărănească, ceea ce până acum, spune el, nu s-a întâmplat.
"Sperăm ca de acum să ne îndreptăm spre o producție autohtonă mai stimulată. Ajutoarele de până acum au fost anemice spre moarte.
Dacă acum 5 ani primeam 3000 de euro pe mp, după pandemie și război, cu explozia de prețuri la energie, primim tot 3000 de euro.
Fermierii folosesc centrale rudimentare care se foloseau în Europa acum 50 de ani.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Dacă vrem să producem românește și să ne putem dezvolta afacerile, ca să trăim și noi decent, trebuie să stimulăm producția automată de producere a legumelor, a fructelor, pe perioadă îndelungată.
Cu programul Tomata am făcut adrese la fostul ministru al agriculturii, a fost dialogul surzilor. Sperăm la noul ministru, am cerut prin adresă oficială prelungirea programului Tomata cu o lună, sperăm să intrăm în normalitate", a declarat Ionel Păun.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, în prima sa ședință în calitate de prim-ministru al României, că „urgența maximă” a cabinetului său o reprezintă schema de reducere a adaosurilor comerciale la alimentele de bază. De asemenea, premierul Ciolacu a spus că, pe lângă reducerea inflației „la o singură cifră”, este la fel de important „să avem în magazine mai multă mâncare produsă în România”.