Prețul laptelui s-a prăbușit în ultimii doi ani, pentru că pe piață oferta este mult peste cerere. Fermierii din România, alături de cei din toată Europa, sunt acum încurajați de Comisia Europeană să scadă producția.
Mai mult, Comisia Europeană va plăti 14 euro pentru 100 de litri de lapte in minus. Crescătorii de animale privesc acest ajutor cu un gust dulce-amar. De exemplu, în judeţul Cluj, doar cinci fermieri au accesat aceste fonduri.
Cu 200 de vaci, ferma lui Dan Ţandea produce 800 de litri de lapte în fiecare zi. Acum, a aplicat pentru ajutorul oferit de Comisia Europeană şi s-a angajat să reducă producţia cu 250 de litri pe zi. Spune însă că ajutorul i-ar fi prins mult mai bine acum doi ani, când producţia era de o mie de litri.
„Cooperativa din care fac parte vindea laptele în aceea perioadă la 1.7 lei, în luna iunie-iulie-august a vândut la 0.84 de lei. În condiţiile în care ai vândut în pierdere mai bine de un an de zile, sub preţul de producţie orice sumă venită ca ajutor e benefică”, a explicat fermierul.
De asemenea, și Asociaţia Patronală din Industria Laptelului vede ajutoarele ca pe un sprijin destinat mai mult fermelor mari din Uniunea Europeană.
„Este o măsură pentru ţările mari producătoare de lapte. Olanda, Germania, Franţa, Italia, Ungaria. Nu este benefic nici pentru România pentru că românii nu au depăşit producţia de lapte”, a explicat Dorin Cojocaru, președintele Asociației.
Producătorii se plâng şi de termenele scurte în care au putut să solicite ajutorul. Pe 8 septembrie, Comisia Europeană a aprobat 150 de milioane de euro pentru ajutoare. Pe 16 septembrie, Ministerul Agriculturii a început procedurile pentru acordarea acestui sprijin şi în România. Trei zile mai târziu, a intrat oficial în vigoare. Apoi, producătorii au avut la dispoziţie două zile ca să îşi facă dosarele. Fermierii au avut de respectat şi câteva cerinţe.
„Vorbim aici de fermierii care au comercializat lapte în luna iulie 2016 şi care continuă să comercializeze lapte prin prim-cumpărători. Ca şi condiţii de depunere trebuie să îşi estimeze scăderea cantităţii de lapte cu circa 1.500 de kilograme faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”, a explicat Maria Pop, șefa serviciului Agenției de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.