Dezastrul de pe piața laptelui în România se resimte tot mai mult. Producătorii se plâng de subvențiile mici în comparație cu alte țări

Data actualizării: Data publicării:
vaci de lapte in grajd
Dezastrul de pe piața laptelui în România se resimte tot mai mult. Producătorii se plâng de subvențiile mici în comparație cu alte țări.

Dezastrul de pe piața laptelui în România se resimte tot mai mult. Subvențiile mici, lipsa unui plan strategic sau a mecanismelor de colectare i-a determinat pe micii fermieri să renunțe treptat la afacerile lor. România nu a avut în ultimele trei decenii un plan, nu a făcut investiții și nici nu a profitat de banii europeni.

Fermierii se plâng că prețul cu care vând ei laptele, care pornește de la 1 leu 50 pe litru, este mult mai mic decât cel de la raft. Asta în condițiile în care, din cauza sectei și a crizei din energie, și cheltuielile lor au crescut.

Petre Bordeian fermier: Prețul cu care noi vindem laptele la poarta fermei este foarte mult sub prețul cu care îl producem și atunci avem șansele sa nu mai putem ajunge până în vară și să dăm mulți faliment.

Nicolae Daniel Blânaru, fermier: Am găsit alt procesator cu care am încheiat un contract la un preț destul de mic (...) nu vom putea rezista cu prețul acesta, ținând cont că curentul e foarte scump, motorina la fel.

Prețul de la raft îi sperie și pe cumpărători.

Zece lei, e foarte scump laptele.
Reporter: De unde îl cumpărați? De la alimentară, de la orice alimentară.

În țară sunt tot mai puțini producători de lapte. Și din cauza lipsei de investiții, am ajuns pe ultimul loc la capitolul productivității în industrie.

Maria Colciar, jurnalist Digi24: În 2010, România era în top 10 producători de lapte în UE. Aveam 850.000 de exploatații, cele mai multe însă erau de tip familial – cu una sau două vaci. Acum sunt mai puțin de 500 de mii, cu 23% mai puține decât în 2015.

Cezara Scutari, jurnalist Digi24: Anual, în România se produc un milion de tone de lapte. Avem cea mai mică producție de lapte pe cap de bovina din Uniunea Europeană. În acest context, anul trecut am importat o sută de mii de tone de lapte.

Așa am ajuns să îi îmbogățim pe maghiari și polonezi, de la care cumpărăm cel mai mult lapte. Fermierii noștri se plâng că subvențiile sunt mici și greu de obținut.

Claudiu Davițoiu, fermier: Guvernul ne ajută - ne dă cu o mână și ne ia cu două. La 73 de euro ne-a pus condiții, să faci contract cu o firmă, pană la urmă banii se duc în alta parte.

Ministerul Agriculturii spune că ajutorul este de aproape 675 de euro pe cap de bovină, apropiată de media europeană.

Ionuț Lupu, reprezentantul crescătorilor de bovine din Romania: Una dintre măsurile de sprijin e reprezentat de o sumă de 73 euro alocată pentru cadrul temporar Ucraina (...) nu avem nicio informație oficială asupra momentului în care suma va fi alocată.

Avem altă măsură, e vorba de bunăstarea la vaca de lapte, 100 euro. Măsura a fost introdusă în 2023, iar plata va fi făcuta în 2024 (...) sprijin cu plată în zootehnie, care e plafonată la 250 capete. Primim 338 euro pentru 250 capete.

Vorbim de o subvenție realistă de 350 euro pe cap de animal, pe care o primește un producător mediu de lapte.

În Ungaria, subvenția pe cap de bovină se ridică la 800 de euro.

Nicolae Ciucă: Am identificat resurse financiare din fonduri europene pentru susținerea industriei autohtone a laptelui

Premierul Nicolae Ciucă a continuat astăzi consultările cu reprezentanții sectorului agricol, industriei alimentare și lanțurilor de magazine. În cadrul întâlnirii organizate la Palatul Victoria au fost analizate efectele implementării soluțiilor de sprijin stabilite de Guvern, precum și noi măsuri de susținere a fermierilor și industriei de profil, în scopul valorificării produselor agricole în beneficiul consumatorilor români.

Premierul Ciucă a anunțat că au fost identificate resurse financiare din fonduri europene pentru susținerea industriei autohtone a laptelui. La următoarea întâlnire, care va avea loc marți, 11 aprilie, la Palatul Victoria, va fi agreat cadrul legislativ ce va permite industriei de lapte din România să depășească dificultățile pe care le întâmpină în această perioadă.

ciuca fermieri original_govr1283
Premierul Nicolae Ciucă a continuat astăzi consultările cu reprezentanții sectorului agricol, industriei alimentare și lanțurilor de magazine. Foto: gov.ro

„Pe toți ne preocupă securitatea alimentară și vrem să știm ca oamenii își pot permite să cumpere un litru de lapte din orice magazin. Ne dorim creșterea competitivității sectorului agricol în raport cu potențialul pe care România îl are, precum și prezența mai mare a producătorilor locali în lanțurile comerciale. De la nivelul Guvernului susținem aceste două direcții prin investiții publice pentru dezvoltarea infrastructurii de depozitare și procesare pentru micii producători, acordarea de facilități pentru procesatori și finanțarea mecanismelor și schemelor de susținere, astfel încât banii europeni și din bugetul național să ajungă la timp la fermierii români. Am convingerea că prin dialog și respect pentru munca fiecăruia vom găsi soluții pentru a depăși acest impas”, a afirmat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

Din partea autorităților, alături de premierul Nicolae-Ionel Ciucă au mai participat   Rareș Burlacu – președintele Agenției pentru Investiții și Comerț Exterior, reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului, ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor și ai Consiliului Concurenței.

Totodată, la întâlnire au participat și reprezentanții următoarelor asociații: Uniunea de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Taurin, Federația Crescătorilor de Bovine de România, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România, Asociația Patronală Română din Industria Laptelui și Asociația de Vaci HolsteinRo, precum și Asociația Marilor Rețele Comerciale din România.

Reporteri: Cezara Scutari, Maria Clociar / Operatori: Gabriel Necșulescu, Nicolae Țupa

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
Sondă de petrol.
Compania ungară Mol susţine că renunţarea la importurile de petrol rusesc este nerealistă, în pofida...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Josh Brolin, dezvăluiri despre cum l-a ajutat Barbra Streisand să renunțe la alcool, iar John Travolta l-a...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...