Video Românii beau lapte provenit din toată Europa. Importurile au crescut cu 1846% în ultimii 30 de ani

Data publicării:
Un bărbat se uită la o sticlă de lapte în faţa unui raft de produse lactate dintr-un magazin.
Cândva mare producătoare de lapte, România a ajuns pe ultimele locuri din Uniunea Europeană, la acest capitol. Foto: Profimedia Images

Cândva mare producătoare de lapte, România a ajuns pe ultimele locuri din Uniunea Europeană, la acest capitol. Nu-i nimic, își spun vecinii noștri, de la care importăm cantități de 25 de ori mai mari, față de acum 30 de ani. În procente, cantitatea adusă de la alții a crescut cu 1846%, față de 1989.

Cezara Scutari, jurnalist Digi24: Mai întâi să vedem cum se compune prețul unui pachet de un litru de lapte. La raft acesta variază între 5 lei și 15 lei. Cele mai ieftine sunt produsele marcă proprie din supermarketuri. La poarta fermei, laptele se vinde cu prețuri care încep de la un leu și 30 de bani. La acesta se adaugă cheltuielile pentru transportul la fabrică, procesare, distribuție, electricitate, ambalaj și costurile pentru angajați.

Potrivit Institutului Național de Statistică, România a cumpărat anul trecut lapte din aproape toată Europa. De departe cea mai mare cantitate a venit de la vecinii maghiari, am cumpărat de la ei lapte în valoare de peste 65 de milioane de euro. Le-am făcut vânzări bune și polonezilor, de aproape 12 milioane de euro. Nu stau rău nici cehii, germanii și grecii, care ne-au vândut lapte cu generozitate.

Anual, în țara noastră avem o producție de aproximativ un milion de tone de lapte. Potrivit Eurostat, țara noastră este pe ultimul loc la producția de lapte pe cap de vacă. În același timp, consumul de lapte a crescut din 2015 până în 2020 cu aproape 10 la sută. În acest context, anul trecut au fost importate 100 de mii de tone de lapte. Față de 1989, importurile de lapte au crescut de peste 25 ori.

Revenind la producție, 5 țări din Uniunea Europeană se află în primele 20 de state, la nivel mondial. Germania produce 33,1 milioane de tone, ceea ce înseamnă aproximativ 400 de litri pe cap de locuitor. Franța se află pe locul al doilea cu 25,5 milioane de tone, și o producție pe cap de locuitor de 390 de litri. Polonia este pe locul trei, cu 14,2 milioane de tone de lapte pe an.

Sprijinul pentru crescătorii de vaci este mult mai mic în România față de alte țări. La noi, Guvernul a aprobat o schemă de ajutor care prevede 73 de euro pe animal. În Bulgaria, se acordă 189 de euro pe bovinele adulte, iar în Ungaria, anii trecuți fermierii primeau 700 de euro pe animal.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Gen. Ben Hodges
Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...