BEI acordă României un împrumut de 450 de milioane de euro ca să avem banii necesari de cofinanțarea proiectelor rurale. Restul urmează să vină de la FEADR – Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. În pofida faptului că instituțiile europene ne asigură ambele componente financiare, majoritatea satelor românești rămân cu ulițe desfundate, fără servicii de apă și canalizare și fără iluminat public.
Foto: Sat din comuna Moieciu, Parcul Național Piatra Craiului. Doar mașinile de teren pot circula pe Drumul Comunal Moieciu - Măgura
Banca Europeană pentru Investiţii acordă României un împrumut de 450 milioane euro pentru a finanţa contribuţia naţională la punerea în aplicare a Programului de Dezvoltare Rurală (PNDR), alături de ajutoarele nerambursabile de la fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020.
Împrumutul a fost aprobat cu ocazia reuniunii Consiliului de Administraţie al BEI, care are loc la Bucureşti.
"România trebuie să schimbe abordarea privind implementarea şi derularea acestor contracte. (...) Trebuie să insistăm foarte mult pe modul în care se derulează proiectele, modul în care se urmăreşte zi de zi, lună de lună, derularea unor proiecte, pentru ca banii să fie folosiţi la timp", a declarat, cu ocazia semnării acordului de împrumut, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va fi promotorul proiectului, iar beneficiarii finali ai împrumutului vor fi entităţi publice şi private. Aceasta este a doua operaţiune a BEI care sprijină dezvoltarea rurală în România. Operaţiunea anterioară, în valoare de 300 milioane euro, care a sprijinit PNDR 2007-2013, a fost finalizată, de plăţile din cadrul acesteia beneficiind circa 900 de proiecte de infrastructură rurală, 4.000 de fermieri şi IMM-uri din domeniul industriei agroalimentare şi din sectorul forestier.
Citește aici cum în satele noastre gurile de apa potabilă sunt scoase la licitație, pentru sute, dacă nu pentru mii de euro.