„Maur, rasa Siglavy Bagdadi, primul meu cal, salvat de la abatorizare, luat din herghelia din Rădăuți”, își prezintă Andrei calul de care este mândru.
La doar 18 ani, Andrei Ștefan Andriuc are deja stofă de om de afaceri. În urmă cu trei ani, băiatul a câştigat un concurs de antreprenoriat cu proiectul unei ferme didactice. Şi-a imaginat un loc în care copiii și elevii se pot juca cu animalele sau pot lua cursuri de echitație. Ideea i-a fost premiată cu 1500 de dolari, iar banii au transformat visul lui în realitate.
„În primă fază a fost pe hârtie, o idee virtuală. Mi-am cumpărat și eu un cal, școala și-a mai luat unul”, povestește Andrei.
„Noi le-am pus la dispoziție terenul, aproximativ un hectar. Este un beneficiu şi pentru şcoală special pentru meseria de tehnician-veterinar”, spune Constantin Tinu, director adjunct al Liceului Agricol M. Kogălniceanu din Miroslava, județul Iași.
Acum băiatul este în clasa a XII-a, iar după terminarea liceului trebuie să predea ştafeta colegilor mai mici.
„Avem foarte mare grijă de ei, le punem muzică în fiecare zi, de fapt au muzică 24 din 24, asta îi ajută la relaxare”, explică unul dintre elevii care îngrijesc caii.
„Vorbim cu animalele, discutăm cu ele, parcă ne înțeleg, ne înțeleg mai bine decât oamenii, într-un fel”, spune un altul.
Ferma este deschisă în fiecare zi, iar intrarea costă 2 lei. O şedință de echitație costă 35 de lei.
Tot aici există și o pensiune pentru cai. Proprietarii plătesc câte 200 de lei pe lună pentru cazarea cailor.
Elevii plănuiesc acum să strângă bani pentru a acoperi terenul pe care se antrenează caii, astfel încât să poată oferi cursuri de echitație și iarna. În plus, vor să cumpere și alte exemplare cu care să participe la concursurile de profil.