Spălătoria auto a fost deschisă chiar în curtea Episcopiei Caransebeşului, iar angajaţi sunt doi studenţi la seminar. Tinerii par să aibă har deoarece în câteva minute au spălat maşina şi pe interior şi pe exterior. Localnicii sunt surprinşi de noua ideea a preoţilor. Reclama de pe gardul Episcopiei le-a atras imediat atenţia.
Oamenilor nu li se pare normal și spun că în locul spălătoriei putea fi făcute alte lucruri folositoare. Cei care se ocupă de afacere spun că înfiinţarea spălătoriei era necesară, deoarece biserica nu a fost ocolită de criză.
„În situația actuală, Episcopia nu mai face față să își plătească angajații doar din donații și s-a văzut nevoită să deprindă anumite activități cu scop lucrativ”, a explicat Casian Rușeț, purtător de cuvânt la Episcopia Caransebeșului.
Cât despre eliberarea bonului de casă, preoții au o explicație pur pământească.
„Această spălătorie este încadrată în regim public de foarte puțină vreme. Dacă nu au eliberat nici un bon, înseamnă că angajații spălătoriei au comis o ilegalitate”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Patronii spălătoriilor auto din Caransebeş se tem că îşi vor pierde clienţii, deoarece spălătoria de la Episcopie cere doar 18 de lei pentru interior şi exterior în timp ce în oraş ajunge la 25 de lei. Are însă și un dezavantaj, este deschisă doar de luni până vineri.
În Moldova oferta este variată
Nu este singurul exemplu de afacere deschisă de biserică. În Moldova sau Dobrogea, arhiepiscopiile au pensiuni, brutării, săli pentru organizarea nunţilor, vii şi crame.
În Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei deține un centru de conferințe, care este închiriat de obicie pentru nunți sau târguri vestimentare. Pe lângă acesta, mai deține și o editură și o patiserie.
În plus, Episcopia Iași administrează un hotel și un depozit de vinuri situat la marginea orașului, dar și un spital, un cabinet stomatologic, dar și o școală particulară pentru ciclul primar.
Aceste afaceri adug profituri mari, astfel că, Mitropolia Moldovei și Bucovinei este cea mai bogată instituție bisericească din România, cu profituri de aproximativ 50 de milioane de lei.