Consilierul de strategie al Băncii Naţionale atrage atenţia că economiile făcute în urma amânărilor stabilite ar putea fi prea mici pentru păstrarea echilibrului bugetar.
Adrian Vasilescu: Este oricum o variantă ceva mai prudentă. E nevoie să te uiţi, când analizezi deficitul, să te uiţi la o creştere economică. La o creştere economică de 4-5% cum spune ministrul de finanţe că vom avea anul viitor, nimeni nu-şi permite deficit la acelaşi nivel.
Consilierul guvernatorului BNR este însă mai tranşant: relaxarea fiscală este prea masivă şi prea devreme.
„Când ai asemenea creşteri cu cheltuielile salariale, o reducere cu un punct procentual a scăderii TVA nu are cum să le suplinească. Efectele vor fi aceleaşi: o reducere a credibilităţii, probleme cu costul datoriei, iar politica monetară va avea de suferit. Într-un cuvânt, această relaxare e prea masivă şi prea devreme”, e de părere Lucian Croitoru.
Nici Consiliul Fiscal n-a primit prea bine deciziile liderilor politici.
„Sunt 5,4 miliarde economisiţi faţă de proiectul iniţial, adică 0,7% din PIB. Adică, după calculele noastre, în loc de 3,2% deficit bugetar, o să avem probabil 2,5%. Asta în condiţiile în care s-ar aplica doar Codul Fiscal. (...) Dar a apărut o problema chiar mai gravă - partea de creşteri salariale. Aş spune că, la cum se prefigurează lucrurile acum, pe Codul Fiscal şi cu creşterile salariale, deficitul are mari şanse să sară de 4% din PIB în anul 2016. Nu va mai ajunge probabil la 5% din PIB”, a concluzionat Ionuţ Dumitru.
„Această temere a Consiliului Fiscal s-a manifestat şi cu alte ocazii, atunci când anul trecut am redus CAS-ul cu cinci puncte procentuale, s-a estimat un impact bugetar pe 2015 de cinci miliarde, impactul a fost la final de 3,5 miliarde, mai mic decât cel estimat iniţial. Au fost efecte pozitive, contrar celor spuse de consiliu. La fel a fost şi în cazul TVA-ului de 9% de la 1 iunie, unde a fost o opinie nesigură din partea consiliului, la fel de nejustificată. Vedem clar după aplicarea acestei cote de 9% la TVA la produsele alimentare că lucrurile stau exact cum erau estimate, chiar şi mai bine”, a declarat Eugen Teodorovici într-o intervenție telefonică la Digi24.
Citiți și: Eugen Teodorovici: De la 1 octombrie, salariile din sectorul medical vor creşte cu 25%
Victor Ponta: Cele patru puncte scăzute din TVA nu reprezintă o problemă pentru economie