26.000 de euro pentru o afacere nouă. Fondurile sunt nerambursabile

Data publicării:
South Korea Euro Currency Changeover
399154 03: A South Korean bank employee gives change in euro banknotes January 2, 2002 at the headquarters of the Korea Exchange Bank in Seoul, South Korea. South Korea brought in 40 million dollars worth of euro cash last month for the currency changeover. (Photo by Chung Sung-Jun/Getty Images)

Bani de la stat pentru tineri. Antreprenorii pot primi până la 26.000 de euro, fonduri nerambursabile, pentru achiziţia de utilaje, software sau echipamente de birou. Primesc mai mulţi bani cei care investesc în sectorul producţiei. Aplicaţiile se depun online.

Traian Ispasiu are 36 de ani și, anul trecut, a luat circa 25.000 de euro de la stat pentru a-și deschide o fabrică de tapițerie. Traian Ispasiu, antreprenor: „Este nevoie de un efort suplimentar din partea instituţiilor statului pentru a întelege că, la început de drum, un antreprenor are nevoie de susţinere exact atunci când deschide. Nu există cheltuieli eligibile cu spaţiul, cu personalul, cred că ar aduce un plus de valoare”.

Anul acesta, 114 firme pot lua 26.000 de euro fiecare. Banii reprezintă 90% din investiţia totală, ceea ce înseamnă că antreprenorii trebuie să vină cu diferenţa de 10%. Practic, solicitantul trebuie să facă investiţii din banii săi, iar abia după evaluare statul i le decontează. Mai mult, firma trebuie să angajeze cel puţin 4 salariaţi, din care 2 absolvenţi sau şomeri.

Noutatea este perioada pe care antreprenorii o au la dispoziţie pentru a face investiţia, adică 60 de zile, faţă de 30 de zile cât era anul trecut.

Firmele care vor investiţii mai mari pot apela la credite bancare garantate de stat.

Denisa Samek, consultant Patronatul pentru Tineri Întreprinzători: „Se iau prin intermediul băncii aceşti bani, dar se facilitează procesul de accesare a creditului dobânzi mai scăzute, garanţii mai scăzute”.

Sunt şi firme care nu se califică pentru banii de la stat. Este vorba despre firmele de brokeraj imobiliar şi cele de jocuri de noroc.

Statul are un program şi pentru tinerii care sunt la început de drum şi nu au mai făcut niciodată afaceri. 501 persoane primesc un ajutor de până la 10 mii de euro. Diferenţa este că aici statul acordă doar 50% din cheltuielile eligibile ale proiectului. Sectorul producţiei este încurajat, deşi banii din program sunt tot mai puţini de la an la an.

Denisa Samek, consultant Patronatul pentru Tineri Întreprinzători: „Pot să obţină un procent mai mare la fel ca şi cei care optează pentru o firmă care îşi desfăşoară activitatea în domeniul IT”.

Cei interesaţi pot depune proiecte pe site-ul Direcţiei Generale pentru Politici Antreprenoriale, din subordinea Ministerului Economiei, până la finalul lunii august.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...