La scumpirile din luna iulie s-a întâmplat acelaşi lucru: în loc de o majorare cu 5 procente a preţului la gaze pentru companii, creşterea a fost doar de 3 la sută. Acum, a venit rândul consumatorilor casnici să simtă o mică reducere a scumpirii. Era logic, pentru că România a importat mai puţin din Rusia şi încă la un preţ mai mic faţă de anul trecut.
„Acest gaz provine din producţia internă, care este mai ieftin decât cel din import. Estimăm o creştere de 1% în loc de 2 procente”, declara Nicolae Havrileţ, preşedinte ANRE.
Veştile care ar trebui să îi bucure pe cei care încălzesc locuinţele cu centrale pe gaz au în spate o situaţie îngrijorătoare. Scumpirile sunt mai mici pentru că multe fabrici şi-au oprit producţia, iar România nu mai are nevoie să cumpere de la ruşi cantităţi mari la preţuri uriaşe.
„Datorită scăderii consumului general în producţia industrială a scăzut cantitatea de import. Acest lucru duce iarăşi la o diminuare a preţului final”, explică Nicolae Havrileţ.
Specialiştii spun însă că dacă pentru populaţie este bine, investitorii ar putea înţelege că statul ezită să pună în aplicare planurile pe care le face.
„Amânarea în sine nu este o soluţie. Ceea ce se spune trebuie făcut la termenele asumate. Amânările, răzgândirile nu sunt un semnal bun pentru investitori. Pentru ei preţul este foarte important...cei care investesc în energie de exemplu”, spune Mircea Valentin, vicepreşedintele Consiliului Concurenţei.
Până în 2018, preţul gazelor naturale din România trebuie să ajunga la nivelul celor din Uniunea Europeană. Asta înseamnă o scumpire de 58%.