Din cele 4,7 miliarde de euro alocate României din Fondul Social European, în exercițiul financiar 2014-2020, guvernanții au atras până acum 0,00%. Realitatea apare în statisticile europene, iar un avertisment a fost formulat și de vicepreședintele Consiliului Economic și Social Florian Marin. FSE este tocmai instrumentul prin care UE susține crearea de locuri de muncă, incluziunea socială și combaterea sărăciei. Iar din 2014 încoace, într-un singur an nu a fost PSD la guvernare.
„A avut loc o ședință a board-ului Fondului Social European și România apare în statisticile lansate public de Comisia Europeană cu 0,00%”, a declarat, la o televiziune de știri, vicepreședintele CES.
Potrivit acestuia, una din probleme derivă din faptul că, nici acum, țara noastră nu ar avea autorizate autoritățile de management.
„Oare România nu are nevoie de fonduri pentru reducerea sărăciei? Oare ruralul nostru, care se zbate în sărăcie, nu ar avea nevoie de aceste resurse?”, s-a întrebat oficialul CES.
Acesta a avertizat și că, în 2018, va fi efectuată o evaluare a performanței statelor membre. „Cu dezangajare bugetară, România riscă să piardă din Fondul Social European aproximativ 280 de milioane de euro, risc iminent. Având în vedere că acum suntem la zero, nu putem să cheltuim într-un an cât alții în trei sau cât nu am cheltuit în anii anteriori. Mai mult decât atât, riscăm o dezangajare de 6% din totalul alocării din politica de coeziune, care înseamnă aproximativ 1 miliard de euro. Deci, România pierde un miliard de euro din cauza faptului că nu este în stare să realizeze niște proiecte, proiecte care, în mare parte, sunt predefinite. Haideți să luăm acele trei faimoase spitale regionale. Resursele există în conturile României, trebuie doar să ne apucăm să dăm drumul la licitații”, a precizat vicepreședintele Consiliului Economic și Social.
Pentru exercițiul financiar 2014-2020, România are alocată, prin Fondul Social European, suma de 4,77 miliarde de euro. Banii ar trebui folosiți pentru promovarea incluziunii sociale, precum și combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare, pentru investiții în educație, instruire și învățământ vocațional, pentru crearea de locuri de muncă și sprijinirea mobilității lucrătorilor.