Dureri în timpul contactului sexual și sângerări vaginale? Ce boală gravă pot indica?

Data publicării:
brahiterapie_sanador_cancer Articol sustinut de SANADOR

Sângerările vaginale anormale, secreții vaginale neobișnuite, durerea pelvină sau în timpul actului sexual sunt doar câteva dintre semnele și simptomele care pot indica un de cancer de col uterin sau cancer cervical. Cancerul de col uterin reprezintă una dintre cele mai frecvente forme de cancer la femei, dar este și unul dintre cele mai prevenibile și tratabile tipuri de cancer, dacă este detectat din timp.

Cancerul de col uterin se dezvoltă în celulele colului uterin, partea inferioară a uterului care face legătura cu vaginul. Este cauzat în principal de infecția cu anumite tulpini ale virusului papiloma uman (HPV). Prevenția este esențială și poate fi realizată prin controale periodice la medicul ginecolog, cu efectuare testului Babeș-Papanicolau, dar și prin vaccinarea anti-HPV.

Diagnosticul precoce al cancerului de col uterin crește considerabil șansele de succes ale tratamentului. Pe lângă controale regulate, testele Papanicolau și HPV, medicul poate recomanda și o colposcopie. În unele cazuri poate fi necesară chiar și o biopsie, care poate confirma diagnosticul de cancer de col uterin, prin examinarea unei probe de țesut, dar și efectuarea unui examen RMN sau a unei tomografii computerizate.

După confirmarea cu certitudine a diagnosticului de cancer de col uterin, în funcție de stadiul bolii și de starea pacientei tratamentul poate varia. Din tratamentul multimodal al cancerului de col uterin face parte și radioterapia internă sau brahiterapia. Aceasta este o metodă avansată și eficientă de tratament pentru diverse tipuri de cancer ginecologice. Are rezultate foarte bune în tratarea cancerului de col uterin, dar poate fi folosită și în recidive de cancer, cum ar fi cancer de vagin sau de endometru. Brahiterapia implică plasarea unei surse radioactive direct în interiorul sau în apropierea tumorii. Această abordare permite o concentrare precisă a radiațiilor, distrugând celulele canceroase în mod eficient și limitând efectele secundare asupra țesuturilor sănătoase.

Comparativ cu radioterapia externă, brahiterapia necesită un număr redus de ședințe, ceea ce înseamnă că pacientele își pot relua activitățile zilnice mult mai repede. Prin livrarea precisă a radiațiilor, brahiterapia reduce semnificativ efectele secundare comune radioterapiei convenționale, cum ar fi iritațiile pielii și oboseala. Brahiterapia poate fi administrată în mai multe moduri, în funcție de tipul și localizarea cancerului. De asemenea, radioterapia internă se poate asocia și cu radioterapia externă, cu chimioterapia sau cu intervenția chirurgicală.

Pntru obținerea celor mai bune rezultate, este important ca pacientele să se adrese unui centru specializat, care să asigure toate tipurile de tratament pentru cancer. La SANADOR, pacientele cu cancere ginecologice au acces la servicii medicale complete și complexe pentru diagnostic și tratament. Acestea beneficiază de proceduri radioterapeutice de ultimă generație, inclusiv de brahiterapie interstițială, pentru a crește șansele de reușită a tratamentului, dar și calitatea vieții pacientelor. Centrul Oncologic SANADOR este primul centru din București care oferă acest tip de tratament. Procedura de brahiterapie nu este dureroasă și se realizează sub anestezie, în regim ambulator, fără internare. Centrul Oncologic SANADOR este dotat cu aparatură medicală avansată și tehnologii de ultimă generație, pentru brahiterapie utilizându-se echipamentul modern Varian GammaMedPlus iX. Tratamentul este asigurat de medici de top, cu stagii de pregătire în cele mai renumite centre internaționale și cu o vastă experiență în tratarea chiar și a celor mai complicate cazuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Regretul unui bărbat că și-a instalat panouri fotovoltaice: „Panourile solare au...
Digi FM
Ce pensie alimentară plătește Valeriu Gheorghiță în fiecare lună. El și fosta soție s-au despărțit după 20 de...
Pro FM
Ana Baniciu, criticată după ce și-a luat fiul de patru luni la o petrecere: "Ce tâmpenie să duci copilul în...
Film Now
I-a lăsat pe toți cu gura căscată! Brooke Shields, într-o rochie mini, verde neon, la 59 de ani. Picioare...
Adevarul
Alertă! Substanțe toxice descoperite în mărci de săpun populare, care se află în toate magazinele din...
Newsweek
Ministerul Muncii anunță ziua când intră pensia pe card în octombrie. Pensionarii iau bani în plus
Digi FM
Radu Vâlcan, urare originală de ziua Adelei Popescu: "O să mă certe că o arăt așa". Ce spunea actrița despre...
Digi World
O lună fără alcool îți poate îmbunătăți sănătatea? 5 schimbări pozitive pe care le-ai putea observa
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Jennifer Lopez, primul interviu după divorțul de Ben Affleck: „Nu pot să caut fericirea în alți oameni”...
UTV
Vezi cum arata Luca, fiul lui Victor Cornea. Micutul a fost prezent la aniversarea Ellei Burcea Balan