Peste 200 de avioane cu ajutoare umanitare au aterizat, până acum, în Siria, după cutremurul din 6 februarie, care a ras orașe întregi de pe fața pământului. Jumătate din donații provin din Emiratele Arabe Unite și sunt un răspuns la strigătul de ajutor lansat de Damasc la două zile după seism, scrie Agerpres.
Aproximativ 6.000 de oameni au murit în cutremurul cu magnitudine 7,8 din 6 februarie 2023, care a lovit nordul și vestul Siriei. Încă de dinainte de cutremur, majoritatea populației avea nevoie de asistență umanitară, după aproape 12 ani de la începutul războiului civil, care a făcut aproape jumătate de milion de morţi, a distrus infrastructura şi a strămutat milioane de persoane.
La două zile după seism, Damascul a cerut Uniunii Europene ajutor de urgenţă, iar Comisia Europeană a încurajat statele membre UE să ofere acest sprijin. Donațiile nu au întârziat să apară.
Peste 200 de avioane cu ajutoare umanitare au ajuns în zonele controlate de guvernul sirian, dintre care aproape jumătate provin din Emiratele Arabe Unite, a declarat miercuri un oficial al Ministerului sirian al Transporturilor, citat de AFP.
"Până acum, 213 avioane care transportau ajutoare pentru victimele cutremurului au aterizat în Siria", a declarat Suleiman Khalil, precizând că dintre acesta 92 de avioane au fost trimise din Abu Dhabi, care a stabilit un adevărat pod aerian.
Miercuri, la Damasc a ajuns și un avion din Norvegia, cu 14 tone cu ajutoare de la Crucea Roşie.
"Persoanele afectate sunt foarte vulnerabile din cauza anilor de război şi criză", a declarat Joergen Haldorsen de la Crucea Roşie norvegiană.
Ministrul Sănătăţii din Emiratele Arabe Unite a vizitat marţi zonele devastate de seism în Siria. "Ne dorim o poziţie unită la scară globală pentru a face faţă acestei provocări umanitare enorme", a declarat Abdelrahmane al-Oweis.
Bilanțul cutremurelor produse în Turcia și Siria se ridică la peste 47.000 de morți.
Editor : Izabela Zaharia