Harul pictorului olandez Rembrandt a renăscut pe malul Dunării. Un artist dintr-un sat din judeţul Galaţi este supranumit Rembrandt, după maestrul clar-obscurului, tocmai pentru măiestria cu care stăpâneşte această tehnică aproape imposibilă în zilele noastre. Laurenţiu Popa pictează din adolescenţă şi a ajuns să fie mai apreciat în afara graniţelor României. Chiar şi aşa, s-a întors în țară, unde îi îndrumă pe mai mulţi tineri în tainele picturii.
Mai cunoscut în străinătate decât în ţara noastră, Laurenţiu Popa este unul dintre puţinii pictori contemporani care au curajul să abordeze tehnica de clar-obscur. Procedeul a fost desăvârşit în secolul al 17-lea de Rembrandt, ale cărui tablouri se vând astăzi cu zeci de milioane de euro. Laurenţiu s-a îndrăgostit de stilul pictorului flamad în adolescenţă, după ce a primit un album de pictură conţinând lucrările celebrului artist.
Laurenţiu Popa, pictor: Am învăţat de acolo câte ceva şi am mai complicat şi eu puţin treburile şi a rezultat o tehnică inedită. Tehnica se cheamă strat în strat. Nu e o tehnică tocmai uşor de realizat.
La cei 43 de ani, Laurenţiu Popa se poate lăuda că peste 500 de tablouri poartă semnătura sa. Operele sale au fost admirate în expoziţii sau au ajuns în colecţii private din România, dar mai ales din străinătate. Clienţii lui sunt atât iubitorii de artă, dar şi firme private.
Laurenţiu a petrecut 6 ani în Italia, unde a predat pictura şi a constituit chiar o mişcare a pictorilor locali. Şi nu vrea să ţină secretul tehnici doar pentru el. Artistul a înfiinţat într-o şcoală din Galaţi Cercul Rembrandt,
Anca Barbu, directorul Şcolii Gimnaziale Nr. 17 Galaţi: Pe lângă faptul că mulţi dintre copiii noştri şi-au descoperit un talent pe care nu şi-l ştiau, este şi beneficiul unei dezvoltări personale.
La Cercul Rembrandt, pictorul Laurenţiu Popa îndrumă 55 de elevi.