Guvernul Ciolacu facilitează investiții de 4 miliarde de lei în industria alimentară. Contractele de finanțare, gata de semnat
Primele zece companii selectate în cadrul InvestAlim, schemă de ajutor de stat prin care Guvernul Ciolacu și-a propus să reducă dependența economiei de importuri, au în plan investiții de 2,2 mld. lei. În total, 37 de proiecte vor beneficia de finanțare prin program, iar fondurile vor fi acordate etapizat, până în 2026. InvestAlim va aduce, în final, nivelul investițiilor în industria alimentară românească la peste 4 mld. lei, sumă la care statul contribuie cu mai mult de jumătate.
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) confirmă demararea încheierii acordurilor de finanţare cu solicitanţii eligibili prin Investalim.
Investalim este o schemă de ajutor de stat menită să susţină producţia locală de alimente în contextul în care importurile de astfel de produse alimentare cresc an de an.
AFIR: Contractarea este în desfășurare, așteptăm semnăturile beneficiarilor
Potrivit reprezentanţilor agenţiei, citați de Ziarul Financiar, cel mai aşteptat program dedicat sectorului alimentar din România intră astfel în linie dreaptă.
„Procesul de contractare este în desfăşurare: beneficiarii eligibili au fost notificaţi de AFIR, aceştia urmând să transmită către agenţie acordurile de finanţare semnate“, au spus reprezentanţii AFIR.
Cele 37 de proiecte eligibile din cadrul schemei de ajutor pentru agricultură InvestAlim , selectate de AFIR, vor investi, până în 2026, peste 4 mld. lei în noi linii de producție internă de alimente sau retehnologizarea celor existente. Din total, 2,3 mld lei sunt sprijin primit în cadrul InvestAlim.
Cea mai mică investiție pe proiect, 2,5 mil. lei. Cea mai mare, peste 400 mil. lei
Astfel, cele 37 de companii au depus proiecte cu valori pornind de la 2,5 mil. lei până la 400 mil. lei.
„Interesul major al antreprenorilor arată un parteneriat real între Guvern și mediul de afaceri pentru dezvoltarea producției locale. Asta înseamnă construirea unor noi fabrici sau dezvoltarea celor existente în procesarea cărnii, uleiului, a fructelor, a zahărului sau în morărit și panificație. România își dezvoltă astfel capacitatea de a produce alimente din materie primă provenind de la fermierii noștri. Din punctul meu de vedere, un obiectiv strategic al acestei guvernări", a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Mai puține importuri, dar și sprijin pentru fermierii români
Guvernul Ciolacu, prin programul guvernamental strategic InvestAlim, sprijină dezvoltarea industriei alimentare din România. Desfășurat între 2023 și 2026, acesta face parte din politicile de creștere a producției interne de alimente și reducerea dependenței de importuri.
Executivul PSD alocă în total aproape 600 mil. euro acestei scheme de sprijin pentru industria alimentară, fondurile fiind gestionate de AFIR. Programul urmărește modernizarea și extinderea capacităților de procesare alimentară din România, sprijinind în același timp și fermierii locali, ca furnizori principali de materii prime.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News