Video&Foto Cum arată cea mai nouă navă de patrulare care va intra în dotarea Poliției române de Frontieră

Data actualizării: Data publicării:
nava de patrulare lansata la apa pe santierul damen din antalya
Nava de patrulare Damen FCS 4008 PATROL, care va intra în dotarea Poliției române de Frontieră, a fost lansată la apă la șantierul Damen din Antalya Foto: Poliția de Frontieră

Cea mai nouă navă maritimă de patrulare care va intra în dotarea Poliției române de Frontieră a fost lansată la apă, marți, la șantierul Damen Shipyards din Antalya.

Nava de patrulare a fost construită pe șantierul Damen din Antalya Foto: Poliția de Frontieră
Nava de patrulare a fost construită pe șantierul Damen din Antalya Foto: Poliția de Frontieră

Denumită Damen FCS 4008 PATROL, nava are următoarele caracteristici tehnico-tactice:

  • executarea de misiuni operative de până la 3 zile pe un grad de agitaţie a mării 5 Douglas (valuri până la 4 metri înălţime);
  • posibilitatea de a menține legătura de date şi informaţii cu centrul de comandă şi control, precum şi cu alte nave;
  • echipaj: 28 persoane;
  • capacitate maximă supravieţuitori (pe puntea pupa): 80 persoane;
  • viteză maximă: 30 noduri;
  • lungime totală: 42,95 m;
  • lăţime totală: 8,65 m;
  • pescaj maxim: 3,05 m;
  • autonomie de minim 600 mile marine;
  • tonaj brut: 300 tone.

Poliția română de Frontieră are contract pentru încă o astfel de navă, care urmează să fie livrată până la sfârșitul anului. Cele două nave vor fi utilizate în misiuni de patrulare la frontieră, în operaţiuni de căutare şi salvare, precum şi în alte activităţi specifice controlului şi supravegherii frontierei maritime.

Contractul de achiziţie a fost încheiat la data de 10 martie 2021 între Inspectoratul General al Poliției de Frontieră şi Damen Shipyards Gorinchem B.V. Netherlands, valoarea totală fiind de 26 milioane de euro (129.944.250 de lei fără TVA). Finanţarea este asigurată în cadrul unui proiect în care sunt accesate fonduri europene nerambursabile, prin Fondul pentru Securitate Internă.

Navele de patrulare urmează să intre în dotarea Poliţiei de Frontieră Române până la data de 30 noiembrie 2022.

Scopul proiectului european, implementat de către Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră începând cu luna martie a anului 2018, este acela de suplimentare a flotei navale a Poliţiei de Frontieră Române. În cadrul acestuia, pe lângă cele două nave maritime de patrulare (CPV – Coastal Patrol Vessel), au fost deja achiziţionate cinci şalupe de intervenţie de mare viteză (CPB – Coastal Patrol Boat), aflate în exploatarea Poliţiei de Frontieră Române din luna februarie.

În contextul gestionarii fenomenului migraţionist la frontierele externe ale UE, achiziția navelor maritime de supraveghere este oportună pentru îndeplinirea angajamentelor Poliţiei de Frontieră Române asumate cu Agenția Frontex, în ceea ce privește detașarea de echipamente tehnice în operaţiunile comune derulate la frontiera maritimă externă a Uniunii Europene.

Poliţia de Frontieră Română gestionează 2.070 km de frontieră externă a Uniunii Europene, din care 225 km sunt la Marea Neagră. Prin exploatarea navelor aflate în dotare, se realizează un dispozitiv de supraveghere eficient, a cărui continuitate în timp şi spaţiu asigură permanent acoperirea unui spaţiu maritim de cca. 20.000 km pătrați (ape maritime interioare, marea teritorială, zona contiguă şi zona economică exclusivă).

Lansarea la apă a primei nave maritime de patrulare din completul de două nave ce vor intra în dotarea Poliţiei de Frontieră Române, în vederea creșterii capabilităţilor de intervenţie operativă la frontiera maritimă externă a Uniunii Europene, a avut loc marți în prezența unei delegaţii a Poliţiei de Frontieră Române și a managerului de proiect. Reprezentantul Direcţiei Fonduri Externe Nerambursabile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne s-a alăturat echipei de specialiști compusă din personal din cadrul Gărzii de Coastă şi Bazei de Reparații Nave Brăila, aparţinând Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, ce supervizează permanent procesul de dotare/echipare a navelor construite de către şantierul din cadrul grupului DAMEN, precizează un comunicat al Poliției de Frontieră.

Lansarea la apă este primul pas din procesul de operaţionalizare/testare a tuturor sistemelor de navigație şi propulsie necesare deplasării către șantierul Damen - Mangalia unde vor fi instalate ultimele sisteme de supraveghere. Astfel, în perioada următoare, va fi continuat procesul de instalare și punere în funcțiune, urmând ca nava sa fie supusă probelor funcționale în prezenţa specialiștilor Poliţiei de Frontieră Române.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Ylva Johansson face declaratii
Comisarul european pentru Afaceri Interne, despre admiterea Românei în Schengen terestru: Sper să se întâmple...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...