Se apropie sărbătorile de iarnă și mulți dintre români cumpără sau vând porci, din care se vor pregăti apoi bucatele tradiționale pentru masa de Crăciun. În lipsa unui cântar, oamenii de la sate folosesc și azi o metodă veche pentru a afla greutatea animalului, scrie alba24.ro.
În satele din Alba, spre exemplu, porcii sunt "cântăriți" pe baza unei formule de calcul. Înainte, însă, e nevoie de câteva măsurători:
- lungimea corpului (L), se măsoară din spatele urechilor şi până unde începe coada
- circumferinţa porcului (C), măsurătoarea se realizează în jurul corpului animalului
ATENȚIE! Ambele dimensiuni trebuie notate în metri, nu în centimetri. Spre exemplu, notăm 1,2 metri, nu 120 de centimetri.
Pe lângă L și C mai notăm cu G greutatea porcului, pe care trebuie să o obținem.
După ce avem aceste două dimensiuni (lungimea și circumferința), luăm un creion și o coală de hârtie și calculăm:
G= C x C x L x 69,3
unde:
G - greutatea aproximativă a porcului
L - lungimea porcului
C - circumferinţa porcului
69,3 - constanta de calcul
Iată un exemplu:
L= 1,20 m
C= 1,35 m
G=C x C x L x 69,3=1,35 x 1,35 x 1,20 x 69,3=151,5 kg
Dacă dorim să aflăm doar greutatea carcasei porcului, înmulţim greutatea aproximativă (G) cu constanta 0,72.
Formula de calcul a greutății carcasei = G x 0,72
Editor : Izabela Zaharia