Ședință cu scândei astăzi în Camera Deputaților. Fermierii și aleșii liberali l-au acuzat pe ministrul agriculturii că a greșit formula după care se vor împărți ajutoarele pentru agricultorii afectați de secetă. Ministrul Petre Daea insistă însă că formula de calcul e corectă . În plus, spune că oricum nu mai poate fi modificată fără a risca ca banii să nu ajungă la fermieri cu întârziere.
Ministerul Agriculturii a decis acordarea unei despăgubiri cel mult 1.500 lei la hectar, dar suma variază în funcție de gradul de calamitate. Problema este, spun fermierii și liberalii, că cei ale căror culturi au fost afectate în proporție de 50%, de exemplu, nu primesc jumătate din suma maximă, ci doar un sfert.
- Domnule secretar de stat, e calcul greșit, sau nu?
- Suntem o instituție de stat, e un secretar de stat, lăsați-l să vorbească. Putem sta până la 10, 11 12 noaptea în comisie.
Agricultorii și unii deputați reproșează ministerului condus de Petre Daea că schema pentru stabilirea despăgubirilor pentru secetă este greșită.
Liliana Piron: De trei luni, tot încercăm să înțelegem, să-i sfătuim pe colegii noștri. Nu am înțeles, pentru că nici colegii dumneavoastră n-au înțeles.
De exemplu, fermierii ale căror culturi au fost afectate în proporție de 50% nu primesc jumătate din suma maximă stabilită ca despăgubire, ci doar un sfert. Așa cum arată și calculele făcute de Liga Producătorilor Agricoli, pe baza formulelor din ordonanță. Practic, dacă o suprafață de 5 hectare este afectată în totalitate, fermierul va primi 7.500 de lei. În schimb, dacă doar jumătate din cultură a fost compromisă, despăbugirea va fi de aproape 1.900 de lei, adică mai puțin de 50%.
Emil Dumitru, deputat PNL: Este clar că e o greșeală în calcul despăgubirilor pe care fermierii ar trebui să-l primească. Ministerul nu a știut să scrie o ordonanță care a apărut în Monitorul Oficial.
Nici măcar directorii de direcții agricole nu înțeleg cum să completeze aceste formulare și cine trebuie să completeze declarația.
Și deputații din PSD recunosc că formula este greșită. Propun un compromis cel puțin la fel de aiuritor ca și formula de calcul.
Barbu Florin-Ionuţ, deputat PSD: Plătim acești bani către fermieri, 361 de milioane de lei până pe 31 decembrie, conform ordonanței care este dată de Guvernul României, în ianuarie vă promitem că în comisia de agricultură facem modificarea cum a fost în Senat, urmând ca Ministerul Agriculturii și domnul ministru să dea diferența de bani.
Ministrul Agriculturii insistă, însă, că formula de calcul este corectă și că ea nu mai poate fi modificată. Comisia Europeană a anunțat deja că a aprobat schema de sprijin. O eventuală schimbare ar întârzia alocarea banilor către fermieri.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: Nu e nicio formulă de calcul greșită, e interpretabilă de unii. N-aș vrea să merg mai departe cu interpretarea, de ce fac asta, dar ea e legală. Nu se poate modifica.
Agricultorii spun că și dacă ar primi suma întreaga de bani, tot ar fi puțin.
Cristian Stoica, fermier: Ne asigură o mică parte din care marea majoritate a fermierilor își achită datoriile. fiindcă știm că la sfârșit de an majoritatea avem de plată facturi, credite, rate. Pentru a înființa un hectar în anul 2022-2023 e nevoie de peste 6.000 de lei pe hectar. Chiar și 1.500 de lei, dacă ar fi 100% calamitat, nu asigură decât un sfert, aproape. Dar orice bănuț e important.
Editor : Liviu Cojan