Cercetătorul care a șocat lumea modificând genetic, în secret, 3 copii și-a reluat cercetările. Spune că e „mândru” de ce a făcut

Data publicării:
He Jiankui in camasa, portret
Experimentul cercetătorului He Jiankui a șocat lumea științifică. Foto: Profimedia

Cercetătorul chinez care a ajuns la închisoare pentru rolul său în crearea primilor copii modificați genetic din lume spune că s-a întors în laborator, pentru a face cercetări legate de tratamentul bolii Alzheimer și al altor boli genetice, relatează The Guardian.

Într-un interviu acordat unui ziar japonez, He Jiankui a spus că și-a reluat cercetările privind editarea genomului embrionului uman, în ciuda controversei etice privind rescrierea artificială a genelor.

„Vom folosi embrioni umani aruncați și vom respecta atât regulile interne, cât și internaționale”, a spus el pentru Mainichi Shimbun, adăugând că nu are de gând să producă mai mulți copii modificați genetic. În urmă cu câțiva ani, el a folosit un instrument cunoscut sub numele de Crispr-Cas9 pentru a rescrie ADN-ul în embrioni.

He Jiankui a șocat lumea științifică în 2018, atunci când a anunțat că a editat genele a două fete gemene, Lulu și Nana, înainte de naștere. Apoi s-a aflat că a existat și un al treilea copil modificat genetic. Ulterior, a fost demis de universitatea din Shenzhen, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare și a fost condamnat de alți cercetători pentru că a continuat procedura riscantă, controversată din punct de vedere etic și nejustificată din punct de vedere medical, cu acordul obținut inadecvat al familiilor implicate.

După eliberare, He a spus că s-a grăbit cu procedura, dar nu a exprimat regrete și nu a prezentat scuze. „M-am gândit de mult timp la ceea ce am făcut în trecut. Pentru a rezuma într-o singură propoziție: am făcut-o prea repede”, a spus He.

He a fost condamnat în 2019 la trei ani de închisoare în China pentru „practici medicale ilegale”. El a reapărut anul trecut și a surprins comunitatea științifică globală când a anunțat pe rețelele sociale că-și deschide un laborator de cercetare la Beijing.

Acum, în interviul pentru publicația japoneză, He a continuat să-și apere munca, în ciuda criticilor, spunând că este „mândru” că le-a creat pe Lulu și Nana.

El a adăugat că speră să folosească editarea genomică pentru a dezvolta tratamente pentru boli genetice rare, cum ar fi distrofia musculară Duchenne și boala Alzheimer genetică, la trei laboratoare pe care le-a deschis după eliberarea sa din închisoare, în 2022.

El a spus că cei trei copii editați genetic sunt „perfect sănătoși și nu au probleme de creștere”. Gemenele, acum în vârstă de 5 ani, merg la grădiniță.

„Rezultatele analizei întregii secvențe de gene a copiilor arată că nu au existat modificări ale genelor în afară de obiectivul medical, oferind dovezi că editarea genomului este sigură”, a spus el.

„Sunt mândru că am ajutat familiile care își doreau copii sănătoși”, a mai spus He.

Cercetătorul speră că societatea „va accepta în cele din urmă” editarea genelor de embrioni umani, în încercarea de a găsi tratamente pentru bolile genetice.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Anca Dinicu este însărcinată. Cum a anunțat actrița că ea și iubitul ei vor deveni părinți: „Mai bine să...
Pro FM
Bianca Censori, vizită la părinți, fără Kanye West. Temerile familiei legate de influența lui: "O folosește...
Film Now
Sofia Vergara, declarații despre operațiile estetice: „Mi-aș face orice intervenție când voi fi pregătită!”...
Adevarul
Presa rusă scrie despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial după ce Putin a avertizat Occidentul...
Newsweek
Recunoașteți personajul? Marele actor care avea Parkinson de la debut. A călcat „pe bec" în căsnicie
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Adam Sandler, soția și cele două fiice, în vacanță în Italia. Nu au epatat în niciun fel, ci s-au purtat ca...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...