Statele Unite vor aloca în anul fiscal 2023-2024 un buget de peste 866 de milioane de dolari pentru dezvoltarea sistemului antirachetă Aegis, creat pentru interceptarea rachetelor balistice. O parte din această sumă va fi destinată special dezvoltării și actualizării sistemului Aegis situat în România la baza de la Deveselu. De asemenea, fondurile SUA pentru modernizarea bazei de la Mihail Kogălniceanu vor fi suplimentate cu peste 21 de milioane de dolari. Senatul american a adoptat, zilele trecute, legea care autorizează bugetul apărării, care va atinge o valoare record de 886 miliarde de dolari, cu peste 100 de miliarde mai mult decât cel de anul trecut.
Practic, bugetul alocat apărării SUA este de aproape 74 de miliarde de dolari pe lună. Comparativ, bugetul alocat apărării de către Federația Rusă este de 85 miliarde de dolari, pentru întregul an 2023.
În cazul României, bugetul alocat pentru apărare în 2023 este de circa 6 miliarde de dolari.
Conform unui raport al comisiei de apărare a Senatului SUA, armata americană va cheltui peste 866 de milioane de dolari pentru dezvoltarea sistemului antirachetă Aegis. O componentă „terestră” a acestui sistem (care dotează navele de luptă ale marinei americane) este amplasată la Deveselu, în România.
Din totalul de peste 866 de milioane alocate dezvoltării sistemului antirachetă „Aegis”, peste 2,3 milioane vor fi destinate exclusiv scutului de la Deveselu, România, la punctul 40 - „Aegis Ashore Phase III”.
„Aegis Ashore Phase III” se referă strict la „faza III” de dezvoltare a componentei terestre Aegis, adică scutul antirachetă de la Deveselu.
Pe lângă scutul de la Deveselu, SUA au reușit, după mai mulți ani de întârzieri, să construiască un scut similar în Polonia, care nu e încă operațional. În luna mai 2023, autoritățile americane sperau să-i facă recepția finală până la sfârșitul acestui an.
De asemenea, peste 432 de milioane de dolari vor fi investiți pentru „SM-3 IIAs”, codificarea sub care sunt nominalizați în astfel de rapoarte interceptorii antibalistici folosiți de către sistemele Aegis - inclusiv cel de la Deveselu.
Noul interceptor distruge ținta (rachetă) prin lovire directă. Un astfel de interceptor este hipersonic și poate atinge o viteză de 4-5 km/s, adică de 16 ori mai mare decât viteza sunetului. Conform firmei producătoare, rachetele SM-3IIA sunt destinate interceptării rachetelor balistice cu rază medie și intermediară de acțiune și, în anumite condiții, pot intercepta chiar și rachete intercontinentale - care până acum nu puteau fi interceptate din cauza vitezei și altitudinii la care zboară.
De asemenea, aproape 29 de milioane de dolari vor fi cheltuiți pentru un radar folosit de scutul antirachetă și alte 28 de milioane de dolari vor fi cheltuiți pentru actualizarea „hardware”-ului și „software”-ului sistemului Aegis.
Noi bani alocați de SUA pentru dezvoltarea bazei militare de la Mihail Kogălniceanu
Conform unui raport al comisiei de apărare din Camera Reprezentanților, „nu mai târziu de 180 de zile după adoptarea acestei legi (bugetul apărării), directorul Agenției pentru Apărare Antirachetă va trebuie să prezinte comisiilor de apărare ale Congresului, un raport care să detalieze potențialele îmbunătățiri aduse sistemelor Aegis din Polonia și România”.
Raportul va trebui să includă o evaluare a fezabilității sistemelor și să ofere detalii despre „îmbunătățirea sistemelor de senzori care pot detecta o gamă variată de amenințări balistice”.
Totodată, armata americană trebuie să prezinte soluții de „întărire” a securității acestor sisteme.
De asemenea, SUA vor aloca, în plus, alte 21,651.000 de dolari pentru lucrările de infrastructură de la baza NATO de la Mihail Kogălniceanu, România. Mai precis, banii vor fi alocați pentru construirea unor platforme de încărcare/descărcare a explozibililor și munițiilor.
Marea Neagră devine regiune de importanță geostrategică pentru SUA
Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat joi seara legea care autorizează bugetul apărării - National Defense Authorization Act (NDAA). În cadrul NDAA, a fost aprobat și proiectul de lege Black Sea Security Act, printr-un amendament introdus de senatorii Jeanne Shaheen și Mitt Romney, care confirmă importanța strategică a regiunii Mării Negre și deschide calea unei noi etape a implicării SUA în zonă, transmite ambasada României la Washington.
Aprobarea proiectului de lege confirmă că Marea Neagră este o regiune de importanță geostrategică critică și deschide calea unei noi ere a angajării SUA în regiune, conform autorităților de la București.
Un proiect de lege similar Black Sea Security Act se află în procedură legislativă și în Camera Reprezentanților, ceea ce oferă perspective favorabile pentru ca și textul acestuia să fie preluat în cursul procedurii de mediere în versiunea finală a bugetului apărării SUA, care va fi trimisă spre promulgare președintelui Joe Biden.+