Curtea Constituţională a României (CCR) a anunţat, joi seară, că petiţiile şi cererile referitoare la alegerile prezidenţiale au fost înregistrate şi urmează să fie examinate. „În această etapă a procesului electoral, în conformitate cu dispoziţiile constituţionale, Curtea poate examina contestaţii formulate de către candidaţii calificaţi în turul II al alegerilor prezidenţiale”, a arătat CCR.
„Având în vedere solicitările reprezentanților mass-media cu privire la primirea unor petiții și cereri referitoare la derularea alegerilor pentru funcția de Președinte al României, Curtea Constituțională precizează că acestea au fost înregistrate și urmează să fie examinate conform prevederilor constituționale și legale, în cadrul procesului de validare a alegerilor. În această etapă a procesului electoral, în conformitate cu dispozițiile constituționale, Curtea poate examina contestații formulate de către candidații calificați în turul II al alegerilor prezidențiale”, scrie în informarea transmisă presei.
Ce a spus Toni Greblă despre comunicatul CCR
Șeful AEP a intrat în direct la Digi24 și a declarat că alegerile de duminică se vor desfășura conform programului: „Pot să vă spun următorul lucru: turul 1 al alegerilor a fost validat de CCR, alegerile se vor desfășura duminică începând cu ora 7 și toate secțiile de votare sunt pregătite pentru a deschide votarea pe 8 decembrie, astăzi la 1 noaptea începe votarea în Noua Zeelandă și acest tur 2 va trebui să fie validat de CCR. Probabil în acest sens este comunicatul afișat de dvs. Mai multe detalii rog să solicitați CCR”, a spus el.
„După validare au apărut niște informații care ne arată că turul 1 a fost viciat”, a spus Cosmin Prelipceanu. „În acest caz, ce-i de făcut? În principiu, odată validat turul 1 mergem mai departe și vorbim după turul 2. Din punctul dvs de vedere, informațiile primite de toată lumea de la CSAT vor rămâne fără nici un fel de urmare?”, a întrebat jurnalistul.
„Eu nu mă implic în nici un fel în dezbaterea politică”, a fost răspunsul lui Toni Greblă. „Eu vă spun ce spune legea, nu care este părerea mea și ce aș crede eu. Toți cei 14 candidați au trecut prin această sită a validării candidaturilor lor. candidaturile în marea lor majoritate au rămas definitive. O singură candidatură a fost contestată la timpul potrivit, prevăzut de lege la CCR, iar CCR a analizat și a dat o decizie. Candidaturile rămase definitive nu mai pot fi reexaminate decât la final când va fi validat turul 2 și va fi validat președinte unul din cei doi care sunt înscriși în cursă.”
Toni Greblă a mai spus că AEP nu poate sesiza CCR cu privirea la existența unor nereguli privind finanțarea unui candidat. Totuși, a spus Greblă, fiecare candidat la final e obligat să depună un bilanț al veniturilor și cheltuielilor făcute în campania electorală. Acest bilanț se depune la autoritatea care validează candidaturile, respectiv BEC, sau CCR cum este cazul în alegerea președintelui României, care validează rezultatul alegerilor.
SNSPA și publicația Calea Europeană au sesizat Curtea Constituțională pentru reluarea primului tur al alegerilor prezidențiale, după ce documentele de la ședința CSAT desecretizate au arătat nereguli grave în campania candidatului independent Călin Georgescu și „acţiuni ale unui actor cibernetic statal” asupra infrastructurilor IT ale AEP și BEC. Se cere și eliminarea lui Călin Georgescu de pe buletinele de vot.
Editor : B.E. | S.S.