Video&Foto Alți peste 70 de români au fost aduși din Liban în țară, cu o aeronavă a MApN
Data actualizării: Data publicării:
Alți 74 de români au fost aduși, vineri din Liban în țara noastră, după demersurile Ministerului de Externe și al Ministerului Apărării. Ei au venit într-o aeronavă MApN, iar zborul umanitar a avut loc în contextul transportului din această dimineață a produselor alimentare oferite gratuit de către România populației civile din Republica Libaneză.
ACTUALIZARE: Avionulmilitar Hercules aaterizatînurmă cu doarcâteva minute la Baza 90 din nordul Capitalei. Îninteriorulaeronavei sunt 74 de români care au cerutsă fie recuperațidin Liban și au cerutsprijin din parteaMinisteruluiAfacerilor Externe, iarastăziarmata a trimiscelmai mare avion de transport pe care îl are îndotare.
La plecarea din România, avionul a fostîncărcat cu aproximativ șapte tone de alimente de ajutoarepentrupopulația din Liban, o solicitarefăcută de Raed Arafat, Șeful DSU.
Înmomentulîn care avionulaaterizat pe Aeroportul din Beirut au fostdescărcatealimentele, iarmaiapoicei 74 de români au fostîmbarcațișiacum sunt pe teritoriuromânesc. Înurmătoarele ore eivortreceprintr-un triaj, pentrucămulțidintreaceștiromâni au probleme de sănătatesauau fostrăniți. Medicii o sădecidădacăei o să fie duși la spital sau dacă pot sămeargă la locuințelerudelor, pentrucămulțidintreei au rude care îiașteaptăaiciînfața unității militare.
Câțivadintreapropiațiiromâniloraduși din Liban spuneaucăultimelezile au reprezentat un calvar,că nu primeaufoartemulteinformațiidesprestarearudelor lor, însăînmomentulîn care au aflatcă o să fie aduși din Liban, s-au liniștitși au venitaicisăîșiîntâmpineapropiații.
Cei care nu au rude înRomânia o să fie duși, celmaiprobabil, fie încentrepuse la dispoziție de primărie, fie puse la dispoziție de organizațiile non-guvernamentale. Înacelașitimp, ne așteptăm ca înzileleurmătoaresămai fie făcutezborurimilitare, pentrucă pe lista MAEmai sunt câtevasute de persoane care încontinuare se aflăîn Liban și pot cere ajutor din parteastatuluiromân, relatează jurnalistul Digi24 Valentin Stan.
Știrea inițială
MAE și MApN au reușit să aducă vineri în țara noastră, „un nou grup de 74 de români aflate în situații vulnerabile, cetățeni români și membri de familie de gradul I, majoritatea femei, copii, cazuri medicale, persoane aflate în zona de risc maxim, a fost asistat în vederea repatrierii din Republica Libaneză, fiind transportat în România, la bordul unei aeronave aparținând Forţelor Aeriene Române”.
Cele 74 de persoane au fost sprijinite de către personalul Ambasadei României la Beirut și de două echipe consulare mobile din cadrul Unității de reacție rapidă a MAE în vederea eliberării documentelor de călătorie și îndeplinirii tuturor formalităților necesare îmbarcării. De asemenea, au fost întreprinse demersuri, pe lângă autoritățile locale competente, pentru realizarea zborului în condiții de siguranță.
„Operațiunea este susținută, de asemenea, de alte autorități române, la sosirea pe teritoriul României a cetățenilor români și a membrilor lor de familie structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne urmând să acorde asistența necesară în strânsă cooperare cu organizații neguvernamentale și Primăria București.
MAE și Ambasada României în Republica Libaneză vor rămâne în contact permanent cu cetățenii români și membrii lor de familie care și-au semnalat prezența și s-au înregistrat la misiunea diplomatică”, mai spune comunicatul de presă al Ministerului de Externe.
Totodată, MAE reamintește că este în vigoare, încă din luna octombrie 2023, un avertisment de călătorie de nivel 8/9 – „EVITAŢI ORICE CĂLĂTORIE!” pentru întreg teritoriul Republicii Libaneze, disponibil la https://www.mae.ro/node/2896, informațiile fiind actualizate în mod constant, în funcție de evoluțiile de securitate din regiune. MAE reiterează recomandarea fermă adresată cetăţenilor români prezenţi în această ţară de a-şi înregistra prezenţa la misiunea diplomatică a României la Beirut, pentru a facilita acordarea protecţiei consulare.