Video&Foto Zeci de români au fost evacuați de urgență din Liban. Un avion MApN i-a adus în țară

Data actualizării: Data publicării:
romani evacuati din liban
Nouă persoane au fost ucise într-un atac israelian care a vizat miercuri seară un centru de salvare al Hezbollah în centrul Beirutului. Foto: Facebook/Marcel Ciolacu

69 de români au fost aduși de urgență joi în țară din Liban, după ce au solicitat Ministerului Afacerilor Externe să fie evacuați. Un avion al MApN i-a preluat din Beirut și a aterizat în această după-amiază la Baza 90 de la Otopeni.

ACTUALIZARE 18:45 Premierul Marcel Ciolacu i-a întâmpinat astăzi pe cei 69 de români din Liban care au fost repatriați în țară. Este vorba despre mame cu copii, persoane vulnerabile și familiile acestora.

„Guvernul României nu lasă niciun român fără sprijin, indiferent de locul în care se află. Sunt mame cu copii, persoane din categorii vulnerabile, familii întregi pe care le aducem în siguranță, în România. Intervenția statului român este un act de normalitate, cu atât mai mult cu cât compatrioții noștri au cerut sprijinul autorităților să fie asistați pentru repatriere din Liban, țară în care există riscuri de securitate. Mulțumesc miniștrilor Luminița Odobescu, Angel Tîlvăr și echipelor Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Apărării Naționale, tuturor instituțiilor statului român implicate în acest efort”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Autoritățile române vor continua demersurile pentru asistarea în vederea repatrierii și a celorlalți cetățeni români și membrilor de familie ai acestora care au solicitat sprijin și se află încă în Republica Liban.

ACTUALIZARE 18.06. Românii evacuați de urgență din Liban au ajuns în țară. Aeronava Hercules cu care au zburat a aterizat la Baza 90 de la Otopeni.

Premierul Marcel Ciolacu a ajuns la baza militară pentru a-i întâmpina.


 

Vali Stan, jurnalist Digi24: „Este vorba despre un avion Hercules al Forțelor Aeriene Române care a decolat în această dimineață de la baza 90 din București, a ajuns în Beirut, acolo unde au fost îmbarcați 70 de români care au cerut să fie evacuați - au trimis solicitări către Ministerul Afacerilor Externe, iar mai apoi MAE împreună cu MApN au lucrat pentru această evacuare. Avionul se află în zbor și ar urma să ajungă astăzi înapoi în România, după care cetățenii evacuați se vor duce la casele lor sau la rudele pe care le au în țară. A fost o misiune de risc, executată de Armata României având în vedere că există în continuare riscul unor noi atacuri cu rachete în zonă. Libanul a fost și este lovit în continuare de proiectile lansate de Israel”. 

Nouă persoane au fost ucise într-un atac israelian care a vizat miercuri seară un centru de salvare al Hezbollah în centrul Beirutului, a anunțat Ministerul libanez al Sănătăţii. Alţi răniţi au fost transferaţi la spitale, a adăugat sursa.

Un responsabil al organizaţiei de salvare a mişcării şiite a declarat pentru AFP că raidul „a vizat centrul de protecţie civilă al autorităţii” din cartierul Bachoura, aflat în centrul capitalei. Jurnaliştii AFP din Beirut au auzit o explozie şi au relatat că unele clădiri s-au zguduit, înainte ca ambulanţele să se îndrepte spre loc.

Acesta a fost al doilea atac israelian care a vizat inima capitalei libaneze de la începutul conflictului dintre mişcarea islamistă pro-iraniană şi Israel, la 7 octombrie 2023. Atacul, catalogat unul „precis” de armata israeliană, a avut loc la o distanță scurtă de Parlamentul libanez.

De data aceasta, ţinta a fost mai centrală, după o lovitură israeliană care a ucis luni, în cartierul Cola, trei membri ai Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei (PFLP), o organizaţie de stânga laică palestiniană. Atacul, catalogat unul „precis” de armata israeliană, a avut loc la o distanță mică de Parlamentul libanez.

Citește mai mult AICI

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un ciclon autentic va traversa România, anunță meteorogul care a spus că Ashley nu a existat. Ce județe vor...
Digi FM
Reacția lui Marian Godină după ce polițiștii influenceri au fost luați „la puricat” de șefii lor: „Verificări...
Pro FM
De unde s-a inspirat Lady Gaga pentru numele de scena: „Începuse să-mi spună Gaga de câte ori mergeam în...
Film Now
Momentul stânjenitor când Melanie Griffith a făcut-o să roșească pe fiica ei, Dakota Johnson, în fața lui...
Adevarul
Viața de film a lui Robin Hood din Munții Apuseni. Totu, cel mai temut bandit din anii '30, trădat de fratele...
Newsweek
Cum iei ajutor de încălzire de 500 lei pentru această iarnă? Cererile au început să fie depuse
Digi FM
Radu Ștefan Bănică, protector cu sora lui mai mică, Violeta: "Îndepărtez băieții după ce văd că nu sunt ce...
Digi World
Trucul care a făcut furori pe TikTok, demontat de specialiști. De ce nu e bine să păstrezi fructele de...
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Denzel Washington, actorul care l-a confruntat pe Sean „Diddy” Combs. S-a aflat ce s-a întâmplat la o...
UTV
(VIDEO) Mariah Carey urca Marele Zid Chinezesc pe tocuri de 15 cm. „Cineva trebuia sa ma avertizeze"