"Ziua Z", partea a doua. Sute de interlopi audiați, 98 reținuți după acțiunea în care au fost implicați aproape toți procurorii DIICOT

Data actualizării: Data publicării:
Anchetatorii și forțele de ordine participă la perchezitii
Imagini de la perchezitii. FOTO: Facebook Politia Română

Aproape 100 de persoane au fost reținute pentru 24 de ore după cea mai mare acțiune contra grupărilor de criminalitate organizată. Este o centralizare parțială, pentru că în mai multe dosare încă se fac audieri. Sute de suspecţi au fost ridicaţi ieri şi duşi să dea explicaţii în faţa anchetatorilor. Printre ei şi afaceristul din Capitală, Alexandru Bodi, acuzat că făcea parte dintr-o reţea de trafic de carne vie. 

Procurorii DIICOT și polițiștii de la forțe speciale au descins miercuri la aproape 400 de adrese din întreaga țară, într-o acțiune fără precedent împotriva grupărilor interlope. Uriașa operațiune se desfășoară în contextul în care pandemia de coronavirus a determinat mai mulți lideri ai clanurilor interlope să revină în țară din vestul Europei.

Aproape 400 de suspecți au fost ridicați pentru audieri, iar pentru 98 dintre ei au fost deja emise ordonanțe de reținere. Alte 27 au fost puse sub control judiciar. Au fost ridicate bunuri de milioane de euro.

19 persoane care aveau mandat de executare a pedepsei cu închisoarea sau mandate europene de arest au fost prinse.

Au fost confiscate 33,5 kilograme de droguri, opt mașini de lux, 4,5 kg aur și trei tone de alcool. Totodată, au fost confiscați 870.000 lei, 211.000 euro, 1.000 dolari și au fost sechestrate bunuri în valoare de 15 milioane de lei - 40 de mașini și 12 imobile.

Joi au loc 55 de percheziții în Galați, Botoșani, Iași, Teleorman, Vrancea și București.

"Am mesaj pentru interlopi, ca să nu mai spun că suntem cu ochii pe ei, le spun doar atât: Rămâne cum am stabilit", a transmis ministrul de Interne, într-o declarație de presă.

Audierile sunt încă în desfășurare.

Unul dintre cele mai complicate cazuri este la Constanța, într-un dosar de trafic de droguri. Peste 110 percheziții au vizat membrii acelei rețele, peste 100 de persoane au fost ridicate. Abia dimineață s-au încheiat procedurile și au început audierile.

Anchetatorii au constatat că din rețea făceau parte persoane care nu au avut anterior probleme cu legea și care acum distribuiau masiv substanțe etnobotanice.

Gruparea infracţională a acționat în orașul Constanța, dar și în zona sudică a litoralului, respectiv localitățile Eforie, Techirghiol, Tuzla și municipiul Mangalia.

Membrii grupării au fi pus în vânzare 15,13 kg. de substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, pentru care au obținut suma de 1.292.355 de lei. Stupefiantele erau vîndute inclusiv în frizerii, spun anchetatorii.

Acțiunile în forță au vizat 21 de grupări infracționale, care au adus prejudicii de 190 milioane lei și 160.000 euro.

„S-a dorit a se transmite un mesaj, în sensul că activitatea de combatere a crimei organizate se desfășoară și în acest context epidemiologic, tocmai pentru a preveni escaladarea unor fenomene infracționale din sfera crimei organizate. Au revenit în țară importanți lideri ai unor grupări care acționau în străinătate și putem spune că s-a profitat de revenirea lor pentru finalizarea cercetărilor în dosarele aflate în lucru”, a explicat pentru Digi24 Mihaela Porime, procuror DIICOT.

Ministrul de Interne a numit această zi „ziua Z”, spunând că este ușor de ținut minte, având în vedere data: 11.11.

Citiți și:

Alexandru Bodi, reținut în urma operațiunii de o amploare fără precedent a procurorilor anti-mafia

Vândute, supuse unor violențe extreme și șantajate. Calvarul prin care au trecut mai multe fete din România, duse în Europa

Percheziţiile s-au desfășurat concomitent în Bucureşti şi în județele Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Galaţi, Vrancea, Covasna, Braşov, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Constanţa, Călăraşi, Ilfov, Teleorman, Argeş, Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea, Alba, Caraş-Severin, Timişoara, Arad, Bihor, Satu Mare, Cluj şi Bistriţa Năsăud.

Acţiunile procurorilor DIICOT şi Poliţiei Române, declanşate la nivel naţional, vizează activitatea mai multor grupări infracţionale implicate în majoritatea formelor de criminalitate organizată, respectiv trafic de droguri de risc şi de mare risc, trafic de persoane, proxenetism, trafic de migranţi, camătă, criminalitate informatică, evaziune fiscală, spălare de bani, contrabandă, trafic de migranţi, înşelăciune sau şantaj. 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Incident grav în Cluj: un bărbat a căzut în puțul liftului. Victima a fost intubată și transportată la spital
Incident grav în Cluj: un bărbat a căzut în puțul liftului. Victima a fost intubată și transportată la spital
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...