Live Text Contraofensivă ucraineană la Bahmut. Rușii au anunțat, surprinzător, că ucrainenii le-au omorât doi comandanți
Președintele Volodimir Zelenski a ajuns duminică în Germania, la o zi după ce acest stat a anunțat că va acorda un nou ajutor militar substanţial Ucrainei, în valoare de 2,7 miliarde de euro. După vizita în Italia, Zelenski a spus că în urma discuțiilor pe care le-a avut cu preşedintele Sergio Mattarella şi cu premierul Giorgia Meloni, dar şi cu Papa Francisc ucrainenii „au devenit mai puternici”. Sâmbătă seara, ruși au atacat cu rachete orașul de origine al artiștilor ucraineni chiar înainte ca aceștia să intre pe scenă, relatează The Guardian.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Ucrainenii avansează la Bahmut
ACTUALIZARE 21:56 Ministerul apărării rus anunță că doi dintre comandanții săi militari au fost uciși în estul Ucrainei, duminică, în condițiile în care armata ucraineană și-a reînnoit eforturile de a străpunge pozițiile invadatorilor în orașul Bahmut, scena unei încleștări de mai multe săptămâni între ruși și ucraineni, relatează Reuters.
Conform autorităților statului agresor, comandantul Viaceslav Makarov și comandantul adjunct Evgheni Brovko au fost uciși în timp ce încercau să respingă contraofensiva ucraineană.
Conform ministerului de la Moscova, Makarov conducea trupe dinspre linia frontului, iar Brovko a murit din cauza unor schije care l-au lovit.
Informația este una surprinzătoare în condițille în care regimul criminal de la Kremlin rareori recunoaște că suferă pierderi în Ucraina.
Hanna Maliar, de la ministerul ucrainean al apărării a confirmat, duminică, faptul că armata ucraineană „continuă să meargă înainte în Bahmut și suburbii”.
„Unitățile noastre au capturat peste zece poziții ale inamicului în nordul și sudul Bahmutului și a eliberat o zonă mare de pădure aproape de Ivanivske. Soldați dușmani din diferite unități au fost capturați”, a transmis ea.
Macron spune că Rusia a devenit un „stat vasal” al Chinei
ACTUALIZARE 20:49 Rusia „a pierdut deja geopolitic” războiul din Ucraina și se transformă într-un stat vasal al Chinei, a declarat, duminică, președintele Franței, Emmanuel Macron, într-un interviu acordat presei franceze.
„Rusia a intrat de facto într-o formă de supunere față de China și și-a pierdut accesul la Marea Baltică, critic pentru ea, pentru că el a fost cel care a dus la decizia Suediei și Finlandei de a intra în NATO”, a spus Macron.
„Un astfel de deznodământ ar fi fost de necreezut acum doi ani. E deja vorba de o înfrângere geopolitică”, a spus Macron, cu o zi înainte de o nouă întâlnire, la Paris, cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
„Să fim clari, Rusia nu trebuie să câștige acest război militar. Așa că depinde de noi să vedem cum îi putem ajuta pe ucraineni cu această contraofensivă și cum să pregătim garanțiile de securitate în negocierile de pace care vor avea loc inevitabil.
Întotdeauna am spus că, în ce privește arhitectura de securitate a Europei, noi vom apăra Ucraina orice ar fi. Dar trebuie să ne gândim și la un viitor de non-confruntare cu Rusia și să reconstruim un echilibru sustenabil de forțe. Sunt încă mulți pași de făcut până să ajungem acolo”, a mai spus liderul de la Paris.
Zelenski i-a cerut lui Scholz să sprijine livrarea de avioane de luptă Ucrainei
ACTUALIZARE 17:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat duminică în vizită la Berlin, i-a cerut cancelarului Olaf Scholz să sprijine eforturile mai multor aliaţi ai Kievului de a livra avioane de luptă pentru a respinge invazia rusă, dând totodată asigurări că Ucraina nu va ataca teritoriul Rusiei, relatează AFP şi BBC.
„În prezent lucrăm la crearea unei coaliţii pentru avioane de luptă”, a declarat Volodimir Zelenski. „Voi cere Germaniei să susţină Ucraina şi în această coaliţie”, a adăugat el într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul german, în condiţiile în care Berlinul a refuzat până acum să livreze avioane direct Ucrainei.
„Ucraina nu atacă teritoriul rusesc”, a dat asigurări liderul de la Kiev. „Nu avem nici timpul, nici forţa de a face acest lucru şi nu avem nici armele necesare pentru a face acest lucru. Noi pregătim o contraofensivă pentru a elibera teritoriile cucerite în mod ilegitim”, a explicat Zelenski.
Aceasta este prima deplasare a preşedintelui ucrainean în Germania de la începutul conflictului. Volodimir Zelenski a sosit sâmbătă seara târziu la Berlin, subliniind pe Twitter că vizita sa va fi consacrată „unui pachet foarte important” de livrări de arme către ţara sa, precum şi „reconstrucţiei” Ucrainei.
Zelenski, după întâlnirea cu Olaf Scholz: Ucraina şi Occidentul pot face „ireversibilă” înfrângerea Rusiei în acest an
ACTUALIZARE 15:30 Kievul şi susţinătorii săi occidentali pot face „ireversibilă” înfrângerea Rusiei în războiul din Ucraina chiar în acest an, a declarat duminică preşedintele Volodimir Zelenski după ce a fost primit la Berlin de cancelarul Olaf Scholz, relatează Reuters şi The Guardian, potrivit News.ro.
Liderul ucrainean a declarat într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz că va fi întotdeauna recunoscător Germaniei pentru sprijinul acordat în timpul invaziei pe scară largă a Rusiei. „Acum este momentul să determinăm sfârşitul războiului încă din acest an, putem face ca înfrângerea agresorului să fie ireversibilă încă din acest an”, a asigurat el.
Zelenski a mai declarat, în conferinţa de presă comună cu Scholz, că Ucraina este gata să discute iniţiativele de pace propuse de alte state, dar a subliniat că aceste propuneri ar trebui să se bazeze pe poziţia Ucrainei şi pe planul său de pace.
„Războiul are loc pe teritoriul ţării noastre şi, prin urmare, orice plan de pace se va baza pe propunerile Ucrainei”, a punctat el, în condiţiile în care China, dar şi Papa Francisc, şi-au exprimat astfel de intenţii de a media pacea.
Rusia anunță atacuri ucrainene respinse la Bahmut, lovituri aeriene la Ternopil și moartea a doi colonei
ACTUALIZARE 14:50 Forţele ucrainene au întreprins „tentative în masă” de a străpunge apărarea rusă în Bahmut în ultimele 24 de ore, a comunicat Ministerul Apărării de la Moscova, citat de agenţiile de presă ruse, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
„Toate atacurile unităţilor Forţelor Armate Ucrainene au fost respinse. Nu au existat străpungeri ale apărărilor trupelor ruse”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konaşenkov, citat de Interfax.
Separat, ministerul a transmis că a întreprins lovituri cu arme aeriene şi maritime cu rază lungă, de înaltă precizie, asupra oraşului ucrainean Ternopil (vest) şi Petropavlivka (centru-est), ţintind „unităţi ale forţelor armate ucrainene şi locuri de stocare de muniţii, arme şi materiale militar primite de la state occidentale”. „Toate ţintele au fost atinse”, a indicat purtătorul de cuvânt.
Totodată, Moscova a anunţat moartea a doi responsabili militari ruşi pe frontul din Ucraina, o comunicare rară din partea ierarhiei militare. Coloneii Viaceslav Makarov şi Evgheni Brovko au murit „eroic” în Ucraina, a informat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, potrivit AFP.
Scholz spune că Germania va sprijini Ucraina cât timp va fi necesar
ACTUALIZARE 14:40 Germania va sprijini Ucraina cât timp va fi necesar, a dat asigurări cancelarul Olaf Scholz duminică, primindu-l pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Berlin pentru prima oară de la debutul invaziei ruse, transmit AFP şi dpa, potrivit Agerpres.
„Am spus-o în numeroase rânduri şi o repet astăzi: vă vom susţine atât timp cât va fi necesar”, a declarat Scholz în conferinţa de presă comună. „Această solidaritate este durabilă şi este puternică”, a mai spus cancelarul. El a adăugat că sprijinul Berlinului pentru Kiev, inclusiv în armamente, se ridică până acum la 17 miliarde de euro.
În plină pregătire a unei contraofensive, preşedintele Zelenski a dat asigurări că Ucraina „nu atacă teritoriul rus”. „Nu avem nici timpul, nici forţe şi nici un surplus de arme pentru aceasta. Pregătim o contraofensivă pentru a elibera teritoriile ilegitim cucerite”, a declarat el în conferinţa de presă.
Zelenski a mai afirmat că Ucraina lucrează la „crearea unei coaliţii pentru avioane de luptă”, şi a cerut Germaniei să se alăture acesteia. „Este foarte important pentru Ucraina să ne coordonăm eforturile”, a subliniat el.
Rusia deţine în prezent o preponderenţă de putere în spaţiul aerian al Ucrainei, iar această situaţie trebuie să se schimbe, a insistat el.
Cancelarul Scholz a evitat un angajament, spunând că Germania a furnizat Ucrainei o mare cantitate de arme şi va continua să o facă. Berlinul 'se concentrează' pe furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei, a arătat Scholz.
Forțele aeriene au interceptat mai multe rachete și drone rusești în cursul nopții, susține Kievul
ACTUALIZARE 13:00 Forţele ucrainene au interceptat şi distrus trei rachete şi 25 de drone lansate de Rusia în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, a transmis duminică armata ucraineană, informează Reuters, potrivit Agerpres.
Rusia a crescut numărul atacurilor cu rachete şi drone în această lună, o intensificare pe care Kievul o atribuie temerilor Moscovei de o contraofensivă ucraineană aşteptată.
Rusia „a atacat Ucraina din direcţii diferite cu drone de atac Shahed, rachete Kalibr de pe nave din Marea Neagră, (şi) rachete de croazieră de pe avion strategic Tu-95”, au transmis duminică forţele aeriene ucrainene într-un comunicat.
Cel puţin două persoane au fost rănite în regiunea Ternopil din vestul ţării, a scris pe Twitter un consilier prezidenţial ucrainean. Autorităţile ucrainene nu raportează loviturile asupra infrastructurii critice sau instalaţiilor militare, menţionează Reuters.
Zelenski, la Berlin: „Împreună vom învinge şi vom readuce pacea în Europa”
ACTUALIZARE 12:00 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulţumit duminică Germaniei pentru sprijin în timpul întâlnirii sale, la Berlin, cu preşedintele Frank-Walter Steinmeier, relatează Reuters.
„În cea mai dificilă perioadă din istoria modernă a Ucrainei, sunt mândru că Germania este prietenul nostru adevărat şi aliatul nostru de încredere”, a scris Zelenski în cartea de oaspeţi a Preşedinţiei germane. „Împreună vom învinge şi vom readuce pacea în Europa”, a adăugat Zelenski, potrivit News.ro.
În primele luni ale invaziei ruse din Ucraina, relaţiile Kievului cu Preşedinţia germană au fost tensionate. În aprilie anul trecut, potrivit presei germane, preşedintele Steinmeier ar fi vrut să vină la Kiev, dar i s-ar fi transmis că nu este binevenit. Informaţiile au fost dezminţite ulterior de Kiev, iar preşedintele Steinmeier a fost în cele din urmă în Ucraina în octombrie anul trecut. Frank-Walter Steinmeier, provenind din rândurile social-democraţilor, ca şi cancelarul Olaf Scholz, a fost anterior ministru de externe al Germaniei în timpul mandatului cancelarului Angela Merkel şi a fost criticat că din această poziţie a fost lipsit de fermitate faţă de Moscova şi a promovat relaţii prea apropiate. Criticile la adresa lui Steinmeier au venit la începutul războiului într-o perioadă în care sprijinul concret al Berlinului pentru Kiev părea şovăitor.
Zelenski a fost primit la Berlin de omologul său, Steinmeier
ACTUALIZARE 11:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost primit duminică la Berlin de omologul său german Frank-Walter Steinmeier, prima etapă a unei vizite în Germania, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.
Zelenski a fost întâmpinat de Steinmeier la castelul Bellevue, reşedinţa preşedintelui german. El urmează să se întâlnească în cursul dimineţii şi cu cancelarul Olaf Scholz şi cabinetul de securitate ale acestuia, după care se va deplasa la Aachen, în vestul Germaniei, unde va primi Premiul Carol cel Mare, care recompensează angajamentul în favoarea unificării europene.
Vizita este prima a lui Zelesnki în Germania de la debutul invaziei ruse în Ucraina şi are loc în cadrul unui turneu în ţări aliate europene pentru a-şi asigura sprijinul acestora. „În cea mai dificilă perioadă din istoria modernă a Ucrainei, Germania mândră să fie prietenul nostru adevărat şi un aliat de încredere. Împreună vom învinge şi vom readuce pacea în Europa”, a scris Zelesnki în cartea de oaspeţi a preşedinţiei germane.
Potrivit agenţiei dpa, pentru vizita preşedintelui ucrainean au fost luate la Berlin măsuri de securitate sporite şi în unele părţi ale capitalei a fost închis traficul.
Volodimir Zelesnki a ajuns de la Roma la miezul nopţii, la bordul unui avion guvernamental german, escortat de avioane de vânătoare ale Luftwaffe.
Guvernul german a anunţat sâmbătă un ajutor militar în valoare de 2,7 miliarde de euro pentru Ucraina, cel mai mare de până acum, şi a promis sprijin suplimentar pentru Kiev cât timp va fi necesar.
Zelenski a salutat pe Twitter acest „pachet puternic”, indicând că doreşte să discute cu oficialii germani despre primirea de arme, apărarea aeriană, reconstrucţie, securitate şi candidatura Ucrainei la Uniunea Europeană.
Zelenski este sceptic privind o posibilă mediere a conflictului ruso-ucrainean
ACTUALIZARE 08:30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns negativ în privinţa posibilităţii ca Papa Francisc să medieze în războiul din Ucraina dintre Kiev şi Moscova, informează dpa, potrivit Agerpres.
Întrebat despre acest lucru într-un interviu de postul de televiziune Rai 1 în timpul unei vizite pe care preşedintele Zelenski o întreprinde în Italia, acesta a spus: „Cu tot respectul pentru Papă, ideea este că nu avem nevoie de mediatori între Ucraina şi agresorul care ne-a ocupat teritorii, ci de un plan de acţiune pentru o pace justă în Ucraina”.
Preşedintele Zelenski a spus că trecutul a arătat că nu este posibil să se negocieze cu preşedintele rus Vladimir Putin.„Nici o ţară din lume nu poate face asta”, a spus liderul ucrainean.
Anterior, preşedintele Zelenski s-a întâlnit cu Suveranul Pontif, precum şi cu lideri politici italieni. Preşedintele ucrainean i-a cerut Papei Francisc să condamne mai clar Rusia, după întrevederea de 40 de minute, care a avut loc la Vatican. „Sunt recunoscător pentru atenţia personală acordată tragediei a milioane de ucraineni”, a scris Zelenski pe Twitter.„Am vorbit despre zeci de mii de copii deportaţi”.„În plus, i-am cerut (Papei Francisc) să condamne crimele înfăptuite de Rusia în Ucraina. Pentru că nu poate exista egalitate între victimă şi agresor”.
Papa Francisc a atras în mod repetat critici din partea Ucrainei după declanşarea invaziei ruse anul trecut, încercând să evite să se adreseze direct sau să condamne părţile în conflict.
Prim-ministrul Giorgia Meloni a promis sprijin Ucrainei în războiul său împotriva Rusiei „atât timp cât este necesar şi mai mult”, în cadrul întâlnirii cu liderul ucrainean, pe care l-a numit „prietenul ei”. Kievul trebuie să fie plasat într-o poziţie puternică pentru negocieri cu Rusia „pentru că pacea nu poate urma capitulării, aceasta ar fi o pace periculoasă pentru Europa”, a spus Meloni.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Zelenski, după vizita în Italia: Am devenit mai puternici. Am convenit asupra armelor şi apărării antiaeriene
ACTUALIZARE 08:15 Preşedintele Volodimir Zelenski s-a adresat sâmbătă seara concetăţenilor săi din Italia, acolo unde a fost în vizită şi s-a întâlnit cu preşedintele Sergio Mattarella şi cu premierul Giorgia Meloni, dar şi cu Papa Francisc. El a spus că în urma discuţiilor purtate, ucrainenii „au devenit mai puternici” şi a menţionat decizii în privinţa armelor şi apărării antiaeriene.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„Astăzi (sâmbătă - n.r.) mă aflu la Roma. Ca întotdeauna în astfel de vizite, există un rezultat. Astăzi am devenit mai puternici. M-am întâlnit cu preşedintele Italiei şi cu şeful Consiliului de Miniştri - acesta este nivelul politic al întâlnirilor. Am aflat că Italia va continua să sprijine Ucraina atât cât este necesar pentru a ne ajuta să rezistăm şi să ne protejăm poporul şi teritoriul”, a relatat Zelenski, potrivit News.ro.
El a spus că a convenit cu premierul Giorgia Meloni asupra unor noi măsuri de apărare comună. „Sunt lucruri bune pe care le putem face împreună pentru a proteja cerul. Există lucruri bune pe care le putem face împreună pentru a ne apăra terestru. Am convenit asupra armelor şi a apărării aeriene”, a detaliat Zelenski.
„Atunci când noi, în Ucraina, ne apărăm libertatea şi vieţile de bombele şi rachetele ruseşti, de teroare, îndepărtăm războiul de restul Europei”, a adăugat liderul ucrainean, precizând că asta este ceea ce i-a spus şi premierul italian.
The Washington Post: Zelenski plănuia atacuri în interiorul Rusiei şi voia să-l lase pe Orban fără petrol rusesc
ACTUALIZARE 08:00 În ciuda asigurărilor date guvernelor occidentale care îi furnizează arme că nu le va folosi pentru atacuri pe teritoriul Rusiei, acasă, în spatele uşilor închise, Volodimir Zelenski a propus să se meargă într-o direcţie mai îndrăzneaţă: să fie ocupate aşezări ruseşti pentru a obţine o pârghie asupra Moscovei, să fie bombardată conducta Drujba care transportă petrol rusesc în Ungaria, ţară membră NATO, tânjind în privat după rachete cu rază lungă de acţiune pentru a lovi ţinte în interiorul graniţelor Rusiei, potrivit unor documente secrete ale serviciilor secrete americane care detaliază comunicările sale interne cu consilieri de top şi lideri militari, relatează The Washington Post, potrivit News.ro.
Documentele, care nu au fost dezvăluite anterior, au fost obţinute de The Washington Post şi fac parte din setul mai amplu de informaţii secrete americane care au circulat pe platforma de mesagerie Discord, unde au fost postate ilegal de Jack Teixeira, angajat al bazei aeriene din Massachussetts a Gărzii Naţionale americane, tânărul fiind în prezent arestat.
Informaţiile au fost culese prin intermediul comunicaţiilor digitale interceptate, oferind o privire rară asupra modului în care Zelenski lua decizii în mijlocul atacurilor în valuri cu rachete ruseşti şi al crimelor de război.
Pentagonul, unde liderii militari americani de rang înalt au fost informaţi cu privire la aspectele prezentate în documentele scurse, nu a contestat autenticitatea materialelor, precizează The Washington Post.
Potrivit interceptărilor, în unele cazuri, Zelenski limitează ambiţiile subordonaţilor săi, dar în altele, el este cel care propune acţiuni militare riscante.
Astfel, la o reuniune de la sfârşitul lunii ianuarie, Zelenski a sugerat ca Ucraina „să efectueze lovituri în Rusia”, timp în care trupe terestre ucrainene ar fi urmat să fie trimise pe teritoriul inamic pentru a „ocupa localităţi de frontieră ruseşti nespecificate”, arată un document „strict secret”. Scopul acestei operaţiuni ar fi fost „să ofere Kievului o pârghie în discuţiile cu Moscova”, potrivit documentului.
În cadrul unei întâlniri separate, la sfârşitul lunii februarie, cu generalul Valeri Zalujni, şeful Statului Major, Zelenski „şi-a exprimat îngrijorarea” că „Ucraina nu are rachete cu rază lungă de acţiune capabile să atingă dislocările de trupe ruseşti din Rusia şi nici ceva cu care să le poată ataca”. Zelenski a „sugerat apoi ca Ucraina să atace locaţii de desfăşurare nespecificate din Rostov”, o regiune din vestul Rusiei, folosind în schimb drone, potrivit unui alt document clasificat.
Zelenski a vrut să-l lase pe Orban fără petrolul rusesc
La o şedinţă de la mijlocul lunii februarie cu vicepremierul Iulia Svrîdenko, Zelenski a sugerat să fie „aruncată în aer” conducta Drujba, construită de sovietici, care furnizează petrol rusesc Ungariei. „Zelenski a subliniat că Ucraina ar trebui pur şi simplu să arunce în aer conducta şi să distrugă, probabil, industria ungurului Viktor Orban, care se bazează în mare măsură pe petrolul rusesc”, se arată în document.
În detalierea conversaţiei, oficialii serviciilor americane de informaţii notează că Zelenski „îşi exprima furia faţă de Ungaria şi, prin urmare, putea face ameninţări hiperbolice, fără sens”, o caracterizare care nu însoţeşte celelalte relatări despre Zelenski care sugerează acţiuni militare îndrăzneţe. Deşi Ungaria face parte nominal din alianţa occidentală, Orban este considerat în general cel mai apropiat lider european de Kremlin, notează WP.
Ruși au bombardat orașul natal al trupei care reprezenta Ucraina la Eurovision, în timpul concursului
ACTUALIZARE 07:50 Orașul natal al trupei care reprezenta Ucraina la Eurovision a fost atacat cu rachete rusești în timpul concursului de sâmbătă, relatează The Guardian. Ternopil, orașul universitar natal al duo-ului de muzică electronică Tvorchi, a fost printre locurile vizate, susține Dame Melinda Simmons, ambasadorul britanic în Ucraina.
Simmons a scris pe Twitter: „Între timp, în această noapte #Eurovision, Ucraina este sub un alt atac cu rachete rusești”.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Lăudând participanții Ucrainei la Eurovision a adăugat: „Tvorchi (cu siguranță) câștigă premiul pentru grafică. Montarea a fost genială. Și emoționant, deoarece orașul lor natal al universității, Ternopil, a fost vizat de rachete (rusești) în această seară.”
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Autoritățile locale au scris pe Telegram că rușii au lovit depozitele deținute de întreprinderi comerciale și de o organizație religioasă, rănind două persoane. Tvorchi a transmis săptămâna aceasta că speră să pună lumina reflectoarelor asupra luptei țării lor pentru libertate.
Zelenski a ajuns în Germania
ACTUALIZARE 07:00 Președintele Volodimir Zelenski a ajuns în Germania, la o zi după ce acest stat a anunțat că va acorda un nou ajutor militar substanţial Ucrainei, în valoare de 2,7 miliarde de euro, potrivit Agerpres.
Zelenski se află în Germania pentru prima dată de la invazia militară pe scară largă lansată de Rusia anul trecut, informează duminică dpa. „Deja la Berlin”, a scris preşedintele Zelensk pe Twitter duminică devreme. „Arme. Pachet puternic. Apărare aeriană. Reconstrucţie. UE. NATO. Securitate”.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
După săptămâni de speculaţii, surse oficiale au confirmat sâmbătă vestea despre sosirea iminentă în Germania a liderului ucrainean.
Preşedintele Zelenski se afla în Germania, după ce s-a întâlnit sâmbătă în Italia cu câţiva lideri italieni şi cu Papa Francisc.
Liderul ucrainean intenţionează să accepte prestigiosul Premiu Carol cel Mare în cadrul unei ceremonii care va avea loc duminică după-amiază în oraşul Aachen din vestul Germaniei. Premiul a fost acordat preşedintelui Zelenski şi poporului ucrainean în luna decembrie şi urmează acum să fie predat personal şefului statului ucrainean.
Premiul Carol cel Mare, un premiu în mare măsură simbolic, a fost înfiinţat în 1950 pentru a sărbători eforturile destinate unificării europene. Preşedintele Zelenski a primit premiul pentru eforturile sale de a contracara atacul Rusiei asupra ţării sale, au spus organizatorii. Nu a fost doar preşedintele poporului său şi comandantul şef al armatei ucrainene, au spus ei, dar şi „motivatorul, comunicatorul, motorul şi suportul între Ucraina şi marea sa varietate de susţinători”.
Anul trecut, liderul opoziţiei din Belarus Svetlana Tihanovskaia şi cele două colege ale sale, Maria Kolesnikova şi Veronika Zepkalo, au primit acest prestigios premiu. Fostul cancelar german Angela Merkel, preşedintele francez Emmanuel Macron şi Papa Francisc se numără, de asemenea, printre câştigătorii anteriori.
Nu au fost dezvăluite mai multe detalii despre programul preşedintelui Zelenski în Germania, fiind ţinute secrete din motive de securitate. Au existat însă speculaţii că se va întâlni la Berlin cu cancelarul Olaf Scholz şi cu preşedintele Frank Walter-Steinmeier.
Cele mai importante informații din ziua precedentă:
- Ce spune Volodimir Zelenski despre contraofensiva ucraineană împotriva invadatorilor
- După Italia, Zelenski merge în Germania, duminică
- Schimb de daruri între Papa Francisc și președintele Volodimir Zelenski
- Zelenski s-a întâlnit cu Papa Francisc la Vatican
- Rușii îi acuză pe ucraineni că au atacat „ținte civile” cu rachete britanice cu rază lungă de acțiune
- Trupele ucrainene avansează în unele zone din direcția Bahmut, susține Kievul
- Zelenski s-a întâlnit cu premierul italian Giorgia Meloni
- Josep Borrell cere accelerarea livrărilor de muniții pentru Ucraina
- Şase copii şi un parlamentar rus ar fi fost răniţi la Lugansk
- Volodimir Zelenski a ajuns în Italia
- Germania pregătește cea mai mare livrare de armament pentru Ucraina
- Informaţiile militare britanice arată o retragere dezordonată a forţelor ruse din sudul oraşului Bahmut
- Alertă de raid aerian în timpul nopții în aproape toată Ucraina
- Explozii puternice au avut loc în orașul Lugansk
- Zelenski: Rușii au pierdut deja războiul în mintea lor. Ocupanții sunt deja pregătiți pentru înfrângere
Editor : C.L.B.
- Etichete:
- rusia
- germania
- ucraina
- razboi
- volodimir zelenski
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News