Mini-vacanța de 1 mai stă să înceapă. A venit în sfârșit vremea pentru sfârâit de gratare și ciocnit de pahare cu prietenii, sub cerul liber. Dacă ai totul pregătit, dar încă te întrebi cum să asociezi preparatele la grătar cu vinurile potrivite, vezi mai jos un mic ghid.
Vinuri roșii pentru carnea roșie
În general, carnea roșie „cere” vinuri roșii. Grăsimile și aromele intense echilibrează taninurile din vinul roșu. De cealaltă parte, vinul roșu complimentează și el gustul, aromele sau combinația de condimente folosite la prepararea grătarului din acest tip de carne. În acest caz poți opta oricând între un Tempranillo, Sangiovese, Chianti sau un Shiraz.
De exemplu, poți alege între Bicento 53 Red Passion 2018, un vin de 98 puncte Luca Maroni sau Di Sipio Colline Teatine Rosso 2021, un cupaj italian lejer.
Vinuri albe, seci, dar și roze-uri sau roșii mai puțin intense pentru carnea de porc
De cele mai multe ori, preparăm la grătar cotlete sau ceafă de porc, dar și coaste de porc, savurate toate alături de diverse sosuri. Acest tip de carne are în general o structură mai fermă decât carnea de pasăre, de exemplu. Tipul de vin ales depinde foarte mult de particularitățile cărnii de porc, vinul echilibrând atât gustul cărnii, cât și aromele sosurilor folosite.
Dacă, de pildă, ai un preparat din carne de porc mai puțin gras, ideal ar fi un vin alb mai intens, cum ar fi Chardonnay sau Sauvignon Blanc. Pentru costițele de porc sau alte preparate din porc mai consistente, alege un roze sec, sau chiar un vin rosu, dar nu foarte intens.
Pentru preparatele la grătar din carne de porc poți pune pe listă Via Colțul Pietrei Sauvignon Blanc 2021, Enira White 2020 sau Cotes Du Rhone Rouge 2021.
Vinuri diverse, în funcție de peștele ales
Grătarul de 1 mai poate fi atât cu friptură, cât și cu pește, iar în acest caz trebuie să știi că vinul potrivit se alege în funcție de tipul de pește.
Așadar, pentru peștele alb mai ușor, cum este păstrăvul, dorada sau bibanul, recomandat este să alegi vinurile albe seci.
Pentru peștele mai gras, precum calcanul sau crapul, este recomandat un vin alb mai intens și corpolent, cum sunt Feteasca Regala, Chardonnay sau Sauvignon Blanc.
Somonul are o structura mai bine definită, este un pește mai gras, așa că el merge perfect cu vinurile albe seci mai corpolente, așa cum sunt exemplele de mai sus, sau chiar cu vinuri roze seci.
Dacă până acum la pește am avut vinuri albe sau roze, tonul este considerat pește cu carne roșie, așa că el se va asocia cel mai bine cu un roșu sec mai puțin intens, sau cu un vin roze sec.
În funcție de situație, pentru pește poți alege Catena Chardonnay High Mountain 2021, Imperfect Roze 2021 sau Cuvee des Ardoises 2017.
Vinuri albe și roze pentru preparatele la grătar din carne de pui
Pentru carnea de pui ar fi bine să alegi vinuri care să nu încarce foarte mult, care doar să scoată în evidență aromele preparatului și ale condimentelor folosite. Tocmai de aceea, în cazul cărnii de pui la grătar se recomandă vinuri albe și roze seci, cum ar fi Feteasca Regală, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, Gewurztraminer, White Zinfandel, scrie News.ro.
Editor : Liviu Cojan