Viitura de pe sectorul românesc al Dunării se va produce la 1 octombrie, datorită atenuării. Care va fi valoarea maximă

Data actualizării: Data publicării:
Barjă pe Dunăre. Foto: Marina Constantinoiu
Barjă pe Dunăre. Imagine cu caracter ilustrativ

Specialiştii de la Administraţia Naţională Apele Române afirmă că viitura de pe Dunăre va ajunge mai târziu decât se estima, adică în 1 octombrie, datorită atenuării în zonele natural inundabile din Serbia. Debitul Dunării la intrarea în ţară este, miercuri, de 6.600 de metri cubi pe secundă şi va ajunge la valoarea maximă de 8.000 de metri cubi pe secundă, în 1 octombrie, informează News.ro.

”Debitele Dunării la intrarea în ţară sunt astăzi la valoarea de 6.600 mc/s (aproape dublu faţă de media multianuală a lunii septembrie, 3.800 mc/s), vor fi în creştere ajungând până la valoarea maximă de 8.000 mc/s în data de 1 octombrie, conform prognozei emise de colegii noştri de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor”, afirmă, miercuri, reprezentanţii Administraţiei Apele Române.

Aceştia arată că prognoza a fost elaborată pe baza ultimelor date din bazinul Dunării, a estimărilor prognostice şi a informaţiilor suplimentare primite în urma consultărilor cu experţii de la Centrele Naţionale de Prognoze Hidrologice din Ungaria şi Serbia, a precipitaţiilor prognozate pentru următoarea perioadă, precum şi a modificării atenuării acestei viituri în zonele natural inundabile, în amonte de Bogojevo. De aceea, atenuarea este mai mare faţă de condiţiile anterioare (ca urmare a reducerii semnificative a debitului maxim şi a volumului undei de viitură).

Dacă apar precipitații suplimentare, prognoza va fi reactualizată

Potrivit sursei citate, în situaţia în care se vor înregistra precipitaţii suplimentare pe afluenţii interiori ai Dunării, la intrarea în ţară, prognoza va fi reactualizată.

”Menţinem monitorizarea strictă a nivelurilor şi a liniei de apărare de la Dunăre, iar în situaţia în care se vor emite şi alte avertizări formaţiile de intervenţie vor fi dublate cu agenţi hidrotehnici. Hidrologii de la nivelul celor 7 Administraţii Bazinale de Apă - Apele Române Banat, Apele Române Jiu, Apele Române Olt, Apele Române Argeş-Vedea, Apele Române Buzău-Ialomiţa, Apele Române Prut-Bârlad şi Apele Române Dobrogea-Litoral transmit permanent informaţiile despre nivelurile Dunării în vederea reactualizării prognozelor şi după caz a emiterii unor noi avertizări/atenţionări hidrologice”, au precizat reprezentanţii Administraţiei Apele Române.

Mii de saci, materiale şi utilaje au fost aduşi aproape de sectorul românesc al Dunării. Totodată, au fost inspectaţi la pas cei 1.100 de kilometri de diguri, precum şi punctele vulnerable care au fost, în funcţie de situaţie, consolidate.

Editor : M.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Autostrada din România cu cel mai frumos canion din Europa. E minunea ascunsă din Apuseni, de care puțini...
Digi FM
Actrița Anca Dumitra, Geanina din "Las Fierbinți", a născut un băiețel. Își dorea să nască natural, dar nu...
Pro FM
Anca Țurcașiu, vacanță în Grecia cu noul iubit. Tolăniți pe nisip, îmbrățișați, au deja planuri mari: "Vom...
Film Now
"Mentalistul" Simon Baker se iubește cu o femeie mai tânără decât fiica lui. A divorțat după 23 de ani și...
Adevarul
De la ce animale a pornit pandemia de SARS-COV 2 și unde a fost punctul zero
Newsweek
Cum slăbești. doar verificând o etichetă la raft? Ce conține aceasta și de când va fi introdusă?
Digi FM
Dana Rogoz, poze de suflet din albumul de familie, de când fiul ei și-a cunoscut surioara: "Nu pot să îmi...
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei cafea cu lapte. Efectele sunt surprinzătoare, potrivit oamenilor de...
Digi Animal World
Momentul când o șopârla scapă din gura unui șarpe. Imaginile cu cele două reptile sunt virale
Film Now
Cum arată la 65 de ani George din Seinfeld. Jason Alexander, aproape de nerecunoscut, într-o zi obișnuită în...
UTV
Cum a convins-o Mihai Bendeac pe Loredana sa apara in filmul lui, Casatoria