Video Corespondență din Serbia: Dunărea inundă țara vecină, iar viitura se apropie acum de România. Ce fac autorităților de la noi

Data publicării:
inundatii dunarea serbia
Nivelul Dunării în Serbia crește de la o oră la alta. Sursa foto: Mihai Vălușescu (Digi24)

Viitura de pe Dunăre se apropie de România. Debitul ar urma să atingă nivelul maxim la intrarea în țară spre finalul acestei săptămâni, când se va tripla. În județul Dolj, acolo unde autoritățile se așteaptă să lovească viitura, a fost pregătit un centru operațional de intervenții, cu saci de dormit, saltele și veste de salvare. Fluviul și-a atins deja nivelul maxim în Serbia, iar autoritățile de la Belgrad au emis alerte pentru populație.

„În anul 2006, nivelul Dunării era crescut și Dunărea era până la acest semn alb pe copac și nu s-a întâmplat nimic, totul a fost funcțional. Așa că, noi trăim cu Dunărea”, spune Zivan Pasici, un bărbat care trăiește în Cortanovci, Serbia, de când se știe.

De atunci, povestesc localnicii, Dunărea nu a mai fost o amenințare. Totuși, oamenii au fost avertizați să nu se apropie foarte mult de malul apei, mai ales că debitul crește într-un ritm alert.

„Apa vine și continua să vină. Nivelul Dunării este ridicat și încă în creștere. Dunărea este o apă mare, dar va mai veni, o jumătate de metru, dacă nu mai mult. Acest ponton va fi sub apă. Sâmbată, duminică, aproximativ, este asteptat acel val”, estimează un alt localnic.

„Chiar dacă autoritățile din Serbia au gestionat bine viitura, astfel de locuri pot deveni periculoase de la un minut la altul. De exemplu, aici, acum jumătate de oră, locul era complet uscat. Acum apa băltește pentru că Dunărea este foarte aproape”, transmite Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24.

Dunărea intră din Serbia în România prin Baziaş, unde debitul a depășit 6 mii de metri cubi pe secundă. Vârful viiturii va veni, anunță autoritățile, cu un debit de aproape 9 mii de metri cubi pe secundă.

„În județul Mehedinți, nivelul Dunării este controlat cu ajutorul celor 2 baraje: Porțile de Fier 1, cel care se află în spatele meu în acest moment, și Porțile de Fier 2. Probleme ar putea apărea, însă, în aval, în județele Dolj și Olt”, transmite Anamaria Ianc, jurnalist Digi24.

Nivelul ridicat al Dunării amenință mai multe localități din județul Dolj. Sunt aceleași lovite de viitură și în anul 2006, atunci când mii de oameni au fost evacuați după ce gospodăriile le-au fost inundate, după ce apele învolburate au rupt ce digul care îi proteja. Acum, la 15 kilometri de zona afectată atunci, a fost organizat un centru operațional de intervenții.

„Aceste bariere de aluminiu înlocuiesc sacii. Dacă acum 20 de ani, când se lucra cu saci de nisip foloseam, pur și simplu, la cărat saci, aceste bariere au rolul de a bloca inundația. Se montează, se pun foarte repede și ușor. Este un concept apă contra apă. Din fluviu, unde se montează, se trage apă prin aceste sorburi și se introduce apa în aceste hidrobaraje. Ele pot fi umplute mai mult sau mai puțin, în funcție de ce e nevoie", explică Dan Naicu, directorul Administrației Bazinale de Apă Jiu.

Aceste instalații vor fi montate doar în cazul viiturilor. Autoritățile sunt pregătite și pentru evacuarea populației.

„La acest centru operațional, autoritățile au adus pături, saltele, saci de dormit, dar și veste de salvare, pentru a putea fi oferite persoanelor care vor fi evacuate din calea apelor”, transmite Elena Alexandru, jurnalist Digi24.

„Ne temem că ne e frică că suntem aproape aici. Ne suim pe casă”, spun două localnice din Nedeia, județul Dolj.

„La un debit de 11.500 de metri cubi pe secundă avem experiența anilor trecuți. Se inundă drumul comunal 533, Calafat - Ciupercenii Noi. Există rută ocolitoare. După debitul de 12.300 de metri cubi pe secundă se inundă Port Cetate, Port Calafat, bacul are probleme, pentru că accesul către el se face mai greu și de aici încolo vorbim deja de cotele zonale de inundație”, mai spune Dan Naicu, directorul Administrației Bazinale de Apă Jiu.

În această perioadă, situația de pe Dunăre este monitorizată și din elicopter.

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Autostrada din România cu cel mai frumos canion din Europa. E minunea ascunsă din Apuseni, de care puțini...
Digi FM
Actrița Anca Dumitra, Geanina din "Las Fierbinți", a născut un băiețel. Își dorea să nască natural, dar nu...
Pro FM
Anca Țurcașiu, vacanță în Grecia cu noul iubit. Tolăniți pe nisip, îmbrățișați, au deja planuri mari: "Vom...
Film Now
"Mentalistul" Simon Baker se iubește cu o femeie mai tânără decât fiica lui. A divorțat după 23 de ani și...
Adevarul
De la ce animale a pornit pandemia de SARS-COV 2 și unde a fost punctul zero
Newsweek
Cum a ajuns România să aibă mai multe tancuri ca Germania și UK? Originea sovietică, o problemă!
Digi FM
Dana Rogoz, poze de suflet din albumul de familie, de când fiul ei și-a cunoscut surioara: "Nu pot să îmi...
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei cafea cu lapte. Efectele sunt surprinzătoare, potrivit oamenilor de...
Digi Animal World
Momentul când o șopârla scapă din gura unui șarpe. Imaginile cu cele două reptile sunt virale
Film Now
Cum arată la 65 de ani George din Seinfeld. Jason Alexander, aproape de nerecunoscut, într-o zi obișnuită în...
UTV
Cum a convins-o Mihai Bendeac pe Loredana sa apara in filmul lui, Casatoria