VIDEO | Imagini inedite din subsolul Palatului Parlamentului, a doua cea mai mare clădire din lume

Data publicării:
palatul parlamentului

Vă arătăm acum imagini inedite din subsolul Palatului Parlamentului. O echipă Digi24 a filmat locurile şi maşinăriile care funcţionează nonstop pentru a asigura confortul senatorilor şi deputaţilor. De pildă, aerul care ajunge în sălile de şedinţe este mai întâi purificat şi apoi răcit ori încălzit, în funcţie de anotimp, în câteva bazine speciale. De asemenea, toate becurile şi instalaţiile electrice sunt controlate dintr-un centru de comandă astfel încât energia electrică poate fi pornită sau oprită numai în zona de clădire în care este nevoie. Palatul Parlamentului este a doua cea mai mare clădire din lume, după Pentagon.

Iarna, parlamentarii au nevoie, evident, de căldură. Centrala termică a Palatului Parlamentului este atât de mare încât poate deservi chiar şi un cartier mai mic. Unele instalaţii sunt însă atat de vechi încât au ajuns să fie mâncate de rugină.

George Dumitrică, secretar general adjunct Camera Deputaţilor: Vorbim de instalaţii destul de vechi. Noi încercăm să le menţinem în funcţiune, să le reparăm de fiecare dată când este nevoie... De curând am avut aici o mică problemă... Uitaţi, acesta este o vană care trebuie înlocuită şi care ne-a făcut foarte multe probleme în ultima perioadă. Cu greu se mai găsesc astfel de vane de trecere, noi ne chinuim să o schimbăm, nu este singura, dar am vrut să vedeţi cât de vechi sunt şi unele sunt chiar deteriorate.

Aerul pentru parlamentari, mai întâi purificat, apoi răcit sau încălzit

Înainte de a ajunge la sălile de şedinţe ale parlamentarilor, aerul este purificat. În funcţie de anotimp, după purificare, aerul este răcit ori încălzit în mai multe bazine speciale astfel încât aleşii să aibă tot confortul necesar.

George Dumitrică, secretar general adjunct Camera Deputaţilor: Tratăm aerul care intră şi deserveşte zona de plen şi zona P1 care este cel mai des folosită.
Reporter: Ce înseamnă că îl trataţi, îl purificaţi sau...?
George Dumitrică: Se purifică aerul, se răceşte sau se încălzeşte după caz. Iarna de cele mai multe ori încălzim agentul cu agentul termic. Acest aer se încălzeşte în nişte bazine foarte mari, o să le vedeţi imediat, iar el este transmis pe gurile de ventilaţie către zona de plen. În aceste bazine special construite se tratează aerul şi se transportă mai departe către sălile de plen.

Palatul Parlamentului este şi un mare consumator de energie electrică. Fiecare bec este controlat dintr-o încăpere de la subsolul clădirii.

George Dumitrică: Aici avem o zonă care practic reprezintă toată partea de automatizare pe zona electrică, de aici se controlează energia electrică în toată casa. Ăsta este un sistem vechi, de când a fost costruită casa şi tot acest sistem a fost înlocuit cu un simplu calculator, un mouse şi o tastatură şi asta înseamnă o nouă tehnologie.
Reporter: Aţi evoluat...
George Dumitrică: Am evoluat foarte mult pe zona respectivă.
Reporter: Dar spuneţi-mi, aici, sunt curios că nu am mai văzut, e prima dată când văd...
George Dumitrică: Rugămintea ar fi să nu apăsaţi niciun buton.
Reporter: Nu ating nimic, nu ating... Aveţi corpurile C1, C4, practic printr-o apăsare de buton întrerupeţi sau porniţi energia pe corpul respectiv.
George Dumitrică: Da, pe corpurile respective şi în zonele respective.

Arhiva, tratată cu raze Gama la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele

În cazul unei avarii, Parlamentul îşi poate asigura singur energia electrică necesară. Există şase grupuri electrogene de ultimă generaţie care pornesc automat în maximum 7 secunde de la producerea avariei.

George Dumitrică: Să nu vorbim de consum pentru că acest grup consumă 60 de litri pe oră şi trebuie pornit obligatoriu la 14 zile.

Ultima oprire din subsolul clădirii am făcut-o la arhivă. Aici se găsesc documente încă din 1866, anul înfiinţării Camerei Deputaţilor.

Funcţionară: O mică parte din fondul arhivistic al Marii Adunări Naţionale, adică însemnând cum se ţine evidenţa deputaţilor pe legislaturi.

George Dumitrică, secretar general adjunct Camera Deputaţilor: Le vedeţi acum în cutii, pentru că am avut o acţiune cu toată această arhivă şi am reuşit să o tratăm cu raze Gama dacă nu mă înşel la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce consumi când mănânci pufuleți. Nimeni nu s-ar fi gândit la asta! Dragoș Pătraru: ”Ei conțin, de fapt...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Ariana Grande, imaginile care au stârnit îngrijorare printre fani: „De ce se înfometează atât de tare?”...
Film Now
Billy Bob Thornton, alături de Connie, cea de-a șasea lui soție, la premiera „Landman”. Sunt căsătoriți de 20...
Adevarul
Putea fi salvat adolescentul care a murit așteptând o ambulanța? Chirurg pediatru: „Nu mai e de competența...
Newsweek
Ministrul Muncii anunță creștere de pensie spectaculoasă pentru unii pensionari. La ce să fie atenți
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Péter Szijjártó
Ministrul ungar de Externe: Trebuie să facem tot posibilul ca România să intre în spațiul Schengen
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
Jason Statham, poze rare cu frumoasa lui logodnică și cu cei doi copii. Vacanță de vis pe iaht, amintiri de...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului