VIDEO Furtunile au făcut ravagii în Constanța și Tulcea. Au fost 700 de apeluri la 112, zeci de mașini avariate, 140 de copaci doborâţi
Vremea a făcut ravagii în sudul țării. Constanța și Tulcea au fost până în această dimineață sub avertizare cod roșu de vreme rea, ploi abundente și vânt puternic. În municipiul Constanța, străzile s-au transformat în albii de râu, iar șoferii surprinși pe bulevarde au rămas blocați în trafic cu mașinile din cauza autobuzelor electrice care n-au mai putut porni. Populația a fost avertizată prin trei mesaje Ro-Alert. Oamenii au fost sfătuiți să evite ieșirile. Din cauza furtunii au fost apărut probleme și în sistemul energetic: Reactorul 1 al centralei nucleare de la Cernavodă s-a deconectat automat de la rețea, iar turbinele eoliene s-au oprit din motive de siguranță. Au fost momente critice și în port, unde o barjă ancorată din dana de pasageri s-a desprins și a fost nevoie de intervenția remorcherelor din zonă pentru recuperarea ei. Iar pericolul nu a trecut. Râurile din județele Constanța și Tulcea sunt sub cod roșu de inundații.
ACTUALIZARE 11.47. Peste 700 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112 au fost primite de pompieri în judeţul Constanţa, de sâmbătă până duminică la ora 10,00, fiind semnalate diverse efecte negative cauzate de ploaia torenţială şi de vijelie.
Peste 200 de pompieri intervin în continuare, până în prezent fiind degajate zeci de acoperişuri care au fost smulse şi 140 de copaci.
46 de localităţi din judeţ nu sunt alimentate cu apă şi electricitate, potrivit Agerpres.
„Pompierii au executat până la ora 10,00 peste 230 de misiuni, finalizate cu succes: 140 de copaci degajaţi, intervenţii privind 40 de autoturisme avariate, 30 de acoperişuri smulse şi degajate, alte situaţii. La această oră, 46 de localităţi sunt afectate de fenomenele meteorologice, respective alimentarea cu apă şi energie electrică. În urma fenomenelor meteo extreme produse în cursul nopţii nu au fost înregistrate victime”, a anunțat ISU Dobrogea.
Pompierii acţionează cu 35 de mijloace tehnice, fiind sprijiniţi de echipaje de la RAJA, RDS, ENEL, RAJDP, Primărie, SVSU, Poliţia Locală.
„Rugăm cetăţenii să rămână la adăpost, să nu iasă din casă decât dacă situaţia o impune”, au transmis reprezentanţii ISU.
Un acoperiș luat de vânt a căzut peste mai multe mașini în Constanța, în condițiile în care vântul la rafală a ajuns și la 100 de kilometri pe oră.
Anamaria Stoica, purtător de cuvânt ISU Constanța: Avem peste 70 de pompieri militari care acționează chiar în aceste momente în teren pentru înlăturarea efectelor negative în urma codurilor. Până acum am avut 70 de intervenții care sunt deja finalizate, 30 de copaci degajați, 4 autoturisme avariate, 3 stâlpi degajați, 7 acoperișuri smulse, 2 coșuri de fum. S-a intervenit până acum cu 12 mașini de stingere, 2 mașini de descarcerare, 2 echipaje de la serviciul voluntar de urgență. Avem și câteva localități fără lumină, până acum este vorba de 5 localități fără lumină și 7 fără apă.
Probleme mari au fost și pe calea ferată. Au fost ore multe de întârzieri pentru trenurile cu traseu prin sud estul țării. De altfel, zeci de pasageri au rămas blocați într-un tren de pe ruta Constanța - Bucureşti. Din cauza unor defecţiuni tehnice, oamenii au suferit mai bine de două ore în câmp, fără lumină și căldură.
Este pericol și pe autostrada Soarelui, unde vântul bate puternic și este lapoviță.
Dalia State, reprezentanta centrului Infotrafic: Circulația se desfășoară în condițiile unui carosabil umed cu depuneri de apă. Plouă abundent pe Autostrada soarelui, între km 10 și 64, de asemenea între km 64 și 144 sunt zone cu lapoviță și zăpadă. Vizibilitatea este redusă. sunt echipaje de poliție care monitorizează situația. Le recomand șoferilor să evite deplasările în această zona a Dobrogei.
Furtuna din Dobrogea a dus și la probleme în sistemul energetic. Nuclearelectrica anunță că Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la rețeaua națională de distribuție a energiei electrice în seara zilei de 18 noiembrie 2023, ca urmare a condițiilor meteo care au cauzat pertubații în sistemul energetic național.
Probleme au fost și în alte zone ale țării. Mai multe drumuri din Iași și Suceava au fost închise, iar zeci de mașini neechipate corespunzător au rămas blocate în zăpadă. Ninge, în continuare, în zona Moldovei și centrul țării. În Alba, Bacău, Iași, Neamț și Vaslui s-a circulat greu, iar utilajele de deszăpezire au fost pe teren toată ziua.
A nins ore în șir în stațiunea montană Rânca, iar turiștii s-au trezit cu mașinile înghițite de zăpadă.
Anamaria Ianc, jurnalist Digi24: La Rânca, vântul bate cu peste 90 de kilometri la oră, iar zăpada din decor este așternută pe partea carosabilă. Așadar, misiunea drumarilor este una foarte dificilă.”
Cristi Tudor, reprezentant DRDP Craiova: Acționăm pe DN67 C în zona stațiunii Rânca, sunt mai multe utilaje cu antiderapant, dar atât timp cât e viscol și ninge noi acționăm cumva în zadar. Utilajele patrulează mai mult pe acest sector de drum și încearcă să mențină drumul circulabil, nu se poate curăța, pentru că viscolește foarte tare.
În ciuda vântului puternic, turiștii s-au bucurat de prima zăpadă serioasă din această iarnă, așa că au ieșit la plimbare cu ATV-urile.
A nins ore întregi și la Bâlea Lac, iar vântul a bătut cu putere pe crestele montane.
-Se pare că iarna și-a intrat pe deplin în drepturi aici, la noi, la Bâlea Lac, la 2034 de metri. După cum se vede, și lacul a înghețat, zăpada având undeva la 25, 30 de centimetri și ninge în continuare.
În Caraș-Severin, turiștii care au vrut să meargă în stațiunea Muntele Mic au fost nevoiți să se întoarcă din drum. Din cauza vântului puternic, doi copaci s-au prăbușit pe șosea și, în cădere, au rupt mai multe cabluri de electricitate.
Un strat de zăpadă consistent s-a depus și în stațiunea Parâng, dar și în stațiunea Voineasa, din Vâlcea. Încă de dimineață, drumarii au intervenit în județele afectate de ninsori pentru a elibera șoselele de stratul consistent de zăpadă.
Editor : M.B.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News