FOTO&VIDEO. Fostul principe Nicolae, la Palatul Regal
Data actualizării: Data publicării:
La căpătâiul Regelui a venit din nou, joi, nepotul său, fostul principe Nicolae și logodnica lui. Înainte de a intra în Palatul Regal, el a stat un pic de vorbă cu oamenii strânși acolo, care l-au întâmpinat cu multă căldură.
Nicolae a fost prezent și miercuri pe aeroportul Henri Coandă, în momentul în care sicriul cu bunicul său a fost adus în țară de o aeronavă militară. Ulterior, fostul principe și logodnica sa au fost și la Castelul Peleș, acolo unde Regele s-a născut și a petrecut primii ani ai copilăriei, și unde catafalcul său a fost depus pentru câteva ore. La căpătâiul regelui s-a recules deja și primul oaspete regal venit din străinătate – fostul rege Simon al II-lea al bulgarilor.
Nicolae, fiul principesei Elena, a rămas fără titlul de principe şi scos din linia de succesiune la tron acum doi ani, din ordinul regelui Mihai, în împrejurări destul de neclare.
În urmă cu o lună, fostul principe Nicolae a fost implicat într-un scandal după ce a încercat să intre cu forța în reședința Regelui Mihai din Elveția, imediat după împărtășania acestuia.
„A fost a șaptea oară când am venit și am încercat, în ultimii doi ani. Nu am avut ce să fac, în afară de a încerca. Am încercat cu scrisori, am încercat la telefon, am încercat față în față. Am venit aici și am stat patru ore, la un moment dat. Am vrut să îl văd pe bunicul meu. Am întrebat, dar totul a fost un răspuns negativ”, a declarat Principele Nicolae, pentru un post de televizune.
Ulterior s-a anunțat că fostul principe Nicolae va participa, împreună cu logodnica sa, la funeraliile bunicului său, regele Mihai. Mai mult, principele dezmoștenit a primit un rol în cadrul protocolului funerar, a spus avocatul său. Prințul dezmoștenit „va rămâne în ţară şi va participa la toate activităţile indicate în protocol”, a mai spus avocatul.
Regele a fost adus miercuri seara de la Sinaia la Palatul Regal din București, iar sicriul a fost depus în Sala Tronului. Sala Tronului a stat deschisă cu trei ore mai mult decât programul anunțat oficial pentru a permite să intre tuturor românilor veniți să-și aducă un ultim omagiu.
În continuare sute de români stau la rând și joi, încă de dimineață, ca să se reculeagă în fața catafalcului regelui defunct. În Sala Tronului sunt expuse și decorațiile și însemnele Regelui Mihai, printre care și Bastonul de Mareșal al Armatei Române acordat la 10 Mai 1941.
Însemne și distincții purtate de MS Regele Mihai I al României:
1. Bastonul de Mareșal al Armatei Române acordat MS Regelui Mihai I al României la data de 10 Mai 1941.
2. Ordinul Carol I, cea mai înaltă distincție a Regatului României, instituit în anul 1906, în grad de Colan.
3. Ordinul Victoria, cea mai înaltă distincție sovietică, acordat MS Regelui Mihai I al României la data de 6 iulie 1945. Ceremonia de decernare a ordinului a avut loc la data de 19 iulie 1945 în Sala Tronului din Palatul Regal.
4. Ordinul Legiunea de Merit în grad de Șef Comandant, primit de MS Regele Mihai I al României, în anul 1946, de la Președintele Statelor Unite ale Americii Harry Truman.
5. Ordinul Victorian, acordat de MS Regina Marii Britanii, în grad de Colan și Mare Cruce.
6. Ordinul Leopold al Belgiei, în grad de Mare Cruce cu spade.
7. Însemnele Ordinului de Malta
8. Ordinul Mihai Viteazul, clasele I, II și III, cea mai înaltă distincție militară a Armatei Române, primit de MS Regele Mihai I al României în 1941.
9. Ordinul Serviciul Credincios în grad de Colan, primit de MS Regele Mihai I al României când era Mare Voievod de Alba Iulia.
10. Baretă cu decorații, însoțită de miniatura acesteia, purtate de MS Regele Mihai I al României. Printre decorațiile ce alcătuiesc aceste barete se numără: Ordinul Mihai Viteazul, Ordinul Virtutea Aeronautică, Ordinul Ferdinand I, Ordinul Pentru Merit, Ordinul Casei Domnitoare, Ordinul Bene Merenti, Medalia Maritimă, Medalia Aeronautică, Crucia Trecerea Dunării (cu bareta Tradiție), Crucea Comemorativă a Războiului 1916-1918 (cu bareta Tradiție), Medalia Semicentenarului Independenței.
Insigna de pilot instituită de MS Regele Mihai I al României în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Insigna Batalionului de Gardă Regală. Însemnul "În Amintire" al Batalionului de Gardă Regală.