Regele Mihai a fost foarte apropiat de mama sa, Elena. Și amândoi au împărțit nefericirea cauzată de un tată, respectiv soț, infidel și autoritar, Carol al II-lea. Tocmai din cauza acestei infidelități, ajungea Mihai rege la vârsta grădiniței. Iar trei ani mai târziu, când tatăl avea să revină și să îl înlăture de pe tron, Mihai avea să piardă apropierea mamei exilate de regele revenit pe tron. Copilul Mihai avea voie să își vadă mama numai de două ori pe an câte o lună, la Florenţa.
Mihai s-a născut în toamna lui 1925, la Foişor, pe domeniul Peleş. La Bucureşti, părinţii săi locuiau într-o casă de pe bulevardul Kiseleff, care le fusese dăruită de Regele Ferdinand şi Regina Maria cu prilejul căsătoriei. Din nefericire, relaţia principele Carol şi soţia sa nu a mers. În decembrie 1925, regele Ferdinand l-a dezmoştenit pe Carol, aflat în străinătate cu iubita sa, Elena Lupescu. Actul de succesiune a fost ratificat de Parlament la 4 ianuarie 1926.
La moartea regelui Ferdinand, pe 20 iulie 1927, Mihai a devenit Rege sub o Regenţă. Avea 5 ani şi 9 luni. Nu a reţinut momentul. Din acea perioadă îşi amintea însă bine rugăciunile învăţate de la mama sa.
Regele Mihai: „În fiecare seară, eu mergeam în dormitorul mamei mele şi împreună cu ea, ea mă învăţa de fapt să spun rugăciuni. Aici pot să mai adaug ceva de care am fost întrebat de mai multe ori. Pe care limbă am învăţat-o eu prima? Fiindcă aveam o persoană englezoaică, pe care mama mea a adus-o lângă mine, toţi ceilalţi în jur erau numai români, aşa că „care din engleză sau română a venit întâi”, asta nu pot să spun deloc, fiindcă au venit împreună. Tot atât de mult de la una şi de la cealălaltă. Aşa că atunci când făceam rugăciunile cu mama mea, aveam una pe româneşte, una pe englezeşte”.
La 6 iunie 1930, principele Carol revine în ţară, iar la 8 iunie, Parlamentul îl proclamă Rege. Răsturnarea situaţiei politice afectează întreaga familie regală. Carol al II-lea a impus reguli stricte tuturor, inclusiv mamei sale, regina Maria. În casa din Kiseleff s-au făcut simţite presiunile şi ameninţările.
Regele Mihai: „Știu că a venit acolo într-o dimineaţă. Mama mea era cu Principesa Elisabeta şi cu Prinţul Nicolae către ferestrele care dădeau pe şoseaua Kiseleff şi vedeam acolo că e ceva care se petrece. Voiam să ştiu exact ce şi singurul lucru pe care mi-l aduc aminte e când a intrat tatăl meu acolo, m-a luat către un fotoliu şi doar se uita la mine. Pentru mine era o persoană total necunoscută, dar din simţământul ăsta de care vă spusesem înainte, simţeam eu că e ceva care nu merge bine şi, cum să spun, încercam să mă retrag puţin, să nu fac niciun fel avans”.
Acesta este momentul în care viaţa lui Mihai I s-a complicat brusc. De aici înainte nu va mai fi niciodată o viaţă aşa cum s-ar fi aşteptat să fie.