Video&Foto Ludovic Orban, în Piața Universității: „Lucrurile abominabile” din 13-15 iunie „au reprezentat o pată pe obrazul României, zeci de ani”
Data actualizării: Data publicării:
Premierul Ludovic Orban a mers în această dimineață în Piața Universității pentru a depune o coroană de flori în memoria victimelor Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Se împlinesc 30 de ani de la acele evenimente sângeroase.
ACTUALIZARE. Ludovic Orban a amintit că dosarul privind atrocitățile din 1990 nu este încă finalizat și a făcut un apel la magistrați să-i pedepsească pe vinovați.
„Nici până astăzi dosarul numit Mineriada, un dosar care trebuie să facă dreptate, nu este finalizat, iar vinovaţii nu sunt pedepsiţi. Fac un apel către magistraţi, măcar după 30 de ani, să trateze acest dosar aşa cum trebuie tratat, să facă lumină, să stabilească adevărul şi să-i pedepsească pe vinovaţi", a spus Orban.
Premierul a adăugat că „lucrurile abominabile” din 13-15 iunie „au reprezentat o pată pe obrazul României, zeci de ani, și această pată trebuie scoasă de pe obrazul României, iar lucru acesta nu poate fi realizat decât prin pedepsirea vinovaților”.
„Manifestația din Piața Universității a fost o manifestație pentru libertate, democrație și demnitate. Au participat oameni frumoși, care au visat la o Românie democratică și care, până la urmă, au reușit să aducă România acolo unde îi este locul”, a adăugat Orban.
În Piața Universității a fost prezent și fostul președinte Emil Constantinescu.
Și președintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în Piața Universității, în urmă cu două zile.
El a cerut „lumină” în dosarul Mineriadei și a spus că „restanța majoră a societății românești” este „o o jignire profundă față de toți cei care au luptat, cu mâinile goale, pentru câștigarea libertății”.
13 iunie 1990 este una dintre cele mai violente și misterioase date din istoria recentă a României. A fost ultima zi a manifestației maraton din Piața Universităţii şi, în acelaşi timp, ziua unei uriaşe diversiuni. Rezultatul: morţi şi răniţi, devastarea unor clădiri ale Ministerului de Interne şi SRI , întreruperea emisiei Televiziunii Publice, singură la acel moment.
13 iunie a fost semnalul venirii la Bucureşti a circa 20 de mii de oameni din Valea Jiului, Comăneşti, Braşov şi Călăraşi, oameni instigaţi la violenţă împotriva Opoziţiei civice şi politice.