Valeriu Gheorghiță, supărat pe primarii care spun că la ei în comună nu sunt doritori de vaccinare: „Cum o să le explice carantinarea?”

Data publicării:
valeriu gheorghita
Valeriu Gheorghiță este supărat pe primarii care nu susțin campania de vaccinare Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, se declară revoltat de atitudinea a șase primari din județul Gorj, care, deși au fost informați că vor fi trimise echipe mobile pentru vaccinarea populației, au refuzat să le pună la dispoziție spații adecvate, motivând că la ei în localitate oamenii nu sunt doritori să se imunizeze.

„Astăzi, de pildă, am primit din Gorj, de la DSP, un mesaj care nu a fost unul foarte bun - au plecat mai multe echipe mobile în comune, în localități, și din șapte echipe mobile, pentru una singură primarul a fost pregătit, încât să asigure și un spațiu și să informeze oamenii. În condițiile în care toți au fost informați cu câteva zile înainte că urmează să vină echipe mobile. Știți care a fost răspunsul? La noi nu sunt doritori de vaccinare! Nu există așa ceva! Oamenii trebuie să aibă acces la servicii de sănătate publică, pentru că altfel, în toamnă, eu nu știu cum un primar poate să justifice în fața comunității că s-ar putea să trebuiască să carantineze comuna, în condițiile în care atunci când a venit echipa mobilă de vaccinare am spus că nu sunt doritori!”, a declarat Valeriu Gheorghiță, vineri seara, la Digi24.

„I-am rugat pe colegii noștri de la DSP să facă un proces-verbal cu data la care au ajuns în comuna respectivă și cu faptul că nu există doritori pentru vaccinare. Este vorba de șase comune din județul Gorj. Este incredibil! Noi facem un efort extraordinar - și multumesc personalului medical pentru acest lucru - dar mi se pare inadmisibil să nu existe această deschidere, în condițiile în care nu trebuie să faci nimic! Trebuie doar să pui la dispoziție niște spații. Acum urmează vacanțele școlare. Sunt spații în unități de învățământ, cămine culturale, săli de sport, pe care le poți pune la dispoziție să vaccinezi oameni din comunitatea ta”, a continuat Valeriu Gheorghiță pe un ton ușor iritat.

Un nou val al pandemiei, în septembrie

El a explicat că luna septembrie este luna de la care este de așteptat să înceapă din nou creșterea numărului de cazuri de COVID.

„Cred că acum este perioada propice să mergem să ne vaccinăm în liniște, fără agitație, fără să fim stresați - mergem, ne vaccinăm și ne punem la adăpost față de această boală. Este important, sigur, să ducem vaccinul în rural, acolo unde accesul a fost mult mai dificil. Sunt, în momentul de față, peste un sfert dintre comune care au avut echipe mobile prezente (circa 770 de comune din 2860), iar activitățile se intensifică în perioada următoare. Există un calendar foarte clar al activităților, în care echipele mobile, în fiecare zi, sunt prezente în comunități. Îi rog însă pe primari să colaboreze cu direcțiile de sănătate publică și cu prefecturile”, este apelul coordonatorului campaniei naționale de vaccinare. 

„Pandemia nu a trecut. În mod natural, în această perioadă se înregistrează o scădere a numărului de cazuri, chiar dacă n-am fi făcut nimic.  În mod natural, era o scădere, o tendință de scădere a numărului de cazuri. Însă experiența ne arată, mai ales în perspectiva acestei variante Delta, că vom avea cu siguranță o creștere a numărului de cazuri”, a avertizat Valeriu Gheorghiță.

El a arătat că în prezent spitalele COVID sunt aproape goale, în terapie intensivă mai sunt circa 120 de persoane internate și se înregistrează în medie circa 7-10 decese, care intervin în general la persoane internate de mult timp în ATI.

„În momentul de față, avem circa 7 persoane din 100.000 care mai sunt diagnosticate cu COVID-19, în decurs de o săptămână. Este păcat să nu menținem acest răspuns bun”, a spus Valeriu Gheorghiță pledând încă o dată pentru vaccinarea completă, cu ambele doze, ca singură soluție de a ține piept mutației Delta a coronavirusului, mult mai contagioasă și care deja a început să se răspândească în mai multe țări.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Telefonul te urmărește în secret: cele 3 setări ascunse pe care trebuie să le dezactivezi de urgență pentru...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Adevărul despre conflictul dintre Liviu Teodorescu și Marius Moga: „După ce am plecat de la el, am explodat”
Film Now
Cu părul lung și blond, super șic și relaxată. Angelina Jolie, la filmările „Stitches”. Fiul ei cel mare...
Adevarul
Care sunt cele mai bogate 10 familii din lume. Trei dintre ele conduc propriile țări
Newsweek
Ministrul muncii va demisiona. Mai cresc pensiile în 2025? Indexarea și Mica Recalculare, în aer
Digi FM
Cum se simte Florin Piersic după anul greu traversat: "Sper să prind și ziua în care am să împlinesc 89 de...
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Jerry Bruckheimer, dezvăluiri despre Bruce Willis, la peste 20 de ani de la „Armageddon”: "A fost atât de...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...