Vacanțe aproape de două ori mai scumpe în Turcia. Și turcii merg în concediu în Grecia: „Se folosesc de inflație să crească prețurile”

Data actualizării: Data publicării:
Prețurile în Turcia la restaurante și la hoteluri au crescut o medie de 91% în iunie față de anul precedent, conform informațiilor Bloomberg. Unele restaurante din stațiunile de pe litoralul turcesc sunt aproape goale în plin sezon. Sursa foto: Profimedia Images

Prețurile în Turcia la restaurante și la hoteluri au crescut o medie de 91% în iunie față de anul precedent, conform informațiilor Bloomberg. Țara a depășit astfel cu mult inflația globală de 71,6%. Unele restaurante din stațiunile de pe litoralul turcesc sunt aproape goale în plin sezon. Extrem de mulți bucătari turci fug de inflație și se angajează în localurile din Grecia, potrivit aceleiași surse.

Cu 91% mai mult plătesc turiștii care ajung în Turcia. Potrivit datelor Bloomberg, serviciile hoteliere și prețurile din restaurante sunt aproape duble față de anul trecut. Restaurantele din unele orașe de vacanță din Turcia sunt pe jumătate goale în plin sezon turistic.

Turcii renunță la vacanțele în țară și pleacă în Grecia

Cetățenii turci sunt furioși pe prețurile extrem de ridicate pe care le plătesc pentru vacanțele în Turcia și și-au spus nemulțumirile pe rețelele sociale. Un localnic a plătit echivalentul a 640 de dolari la o masă pentru cinci persoane în Bodrum și 30 de dolari pentru cinci porții de înghețată în Cesme. Alți turci se laudă însă cu vacanțele pe care le fac în Grecia. Mai mulți au postat mesaje în care spun că plătesc mult mai puțin decât acasă.

„Există o diferență uriașă între calitatea serviciilor și a produselor, precum și între prețurile de aici și de acolo", a declarat Murat Yavuz, un cetățean turc care a renunțat la Turcia pentru a merge în Grecia, citat de Bloomberg. „Restaurantele de aici au folosit inflația ca pretext pentru a crește prețurile.”

„Ne-am pierdut avantajul prețului”, a declarat Kivanc Meric, director la Asociația agențiilor de turism turcești, într-un interviu acordat Euronews. Acesta a precizat că se așteaptă ca până la 150.000 de turci să meargă în insula grecească Samos în acest an, față de aproximativ 40.000 în 2023.

Prețuri duble la restaurante în Turcia față de anul trecut. Patronii dau vina pe inflație

Tot mai multe restaurante din Turcia rămân fără clienți, după ce prețurile aproape s-au dublat. Ramazan Bingol, șeful Asociației tuturor restaurantelor și profesioniștilor din turism din Turcia, a declarat că numărul clienților arabi a scăzut cu 40% față de anul trecut, în timp ce numărul clienților turci a scăzut cu 30%. Patronii spun că scumpirile se datorează inflației extrem de ridicate din Turcia.

„Cu rate ale dobânzii de 50% și o inflație de peste 70%, oamenii sunt în stare de șoc", a declarat Baris Tansever, fondator al unui restaurant de lux din Istanbul, care spune că afacerile au scăzut cu aproximativ un sfert față de anul trecut.

1 milion de români și-au făcut vacanța în Turcia anul trecut

Turcia, una dintre cele mai importante destinații turistice din lume, a primit 56,7 milioane de turiști internaționali în 2023, potrivit datelor de la ministerul Turc al Culturii și Turismului.

Totodată, datele Autorităţii pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului din Turcia arată că în jur de un milion de turişti români au ales destinaţiile din Turcia pentru a-şi petrece vacanţele în 2023. Printre cele mai căutate locuri din Turcia se află Istanbul, Antalya și Bodrum.

Editor : Iulia Bălăianu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale