Cutremurul de 5,2 înregistrat marți în Arad a produs daune în zeci de instituții publice și sute de case. Potrivit unei prime evaluări a autorităților, 18 școli au suferit daune în urma seismului, dar și mai multe spitale și biserici.
Zeci de clădiri publice din judeţul Arad, între care 18 şcoli, au suferit daune în urma cutremurului de marţi seara, a constatat Prefectura Arad în urma unei şedinţe a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care a avut loc joi, potrivit Agerpres.
În cadrul şedinţei, prefectul Toth Csaba le-a cerut primăriilor şi altor instituţii evaluările iniţiale ale pagubelor produse şi includerea acestora în documente emise de comitetele locale pentru situaţii de urgenţă.
La finalul şedinţei, Prefectura a informat că a primit documente referitoare la pagube constatate a se fi produs în urma cutremurului, doar Inspectoratul Şcolar Judeţean declarând că 18 şcoli au suferit daune.
La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad au fost, de asemenea, afectate câteva clădiri, prin fisuri apărute în pereţi, căderi de tencuială sau probleme la acoperişuri.
Prefectura informează că în municipiul Arad au căzut elemente de zidărie (ornamente, ţigle, cărămizi, coşuri fum) de pe aproximativ 20 de clădiri, fără avarii majore.
Au mai fost daune la o clădire istorică a Consiliului Judeţean, din municipiu, la Aşezământul Cultural al Primăriei Pâncota, la bisericile ortodoxe din Ghioroc şi Miniş, la Biserica ortodoxă şi la Centrul de tineret din Covăsânţ, dar şi la alte clădiri publice din Frumuşeni, Aluniş sau Dorobanţi.
Evaluările cuprind parţial şi pagube provocate la clădiri particulare din aceleaşi localităţi, între care zeci de locuinţe.
"Precizăm că datele de mai sus sunt preluate ca atare din informările primite şi reprezintă rezultatul primelor evaluări efectuate de comitetele locale pentru situaţii de urgenţă sau de instituţiile publice menţionate. Toate documentele au fost trimise de Instituţia Prefectului la nivel central, Guvernului, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi Ministerului Afacerilor Interne", a transmis Prefectura Arad.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Arad a decis să activeze Grupul de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomenele distructive de origine geologică (cutremure de pământ, alunecări de teren). Grupul va evalua gradul de siguranţă a clădirilor publice afectate.
"La solicitarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, pentru clădirile publice, prin Grupul de suport tehnic va putea fi convocat un expert tehnic în siguranţa clădirilor, care va efectua o evaluare de specialitate în baza căreia se va putea stabili dacă respectivele clădiri prezintă sau nu risc de prăbuşire şi dacă pot fi exploatate în condiţii de siguranţă pentru cetăţeni. (...) În acele cazuri unde s-a constatat că există un risc mai mare la clădirile publice, rog primarii să iniţieze procedura cerută de lege pentru a pune cetăţenii în siguranţă şi pentru a putea merge, ulterior, din punct de vedere administrativ, spre remedierea pagubelor produse", a declarat prefectul Toth Csaba.
Un cutremur de magnitudine 5,2 pe Richter, la o adâncime de 5,6 kilometri, s-a produs marţi seară în judeţul Arad, cu epicentrul între Lipova şi municipiul Arad, fiind urmat de mai multe replici, cea mai mare cu magnitudinea de 3,2 grade.
Editor : I.C