Defrișările masive din parcul Naţional Domogled Valea Cernei, acolo unde se află una dintre ultimele mari păduri de fagi din Europa, au ajuns și în presa străină. BBC scrie că doar jumătate din pădure se află sub protecția UNESCO, restul fiind supusă defrișărilor extreme și necontrolate care au loc în zonă.
ONG-ul „Agentul Verde” a surprins cum se doboară copacii într-una dintre pădurile din parc. Iată cum a decurs dialogul dintre activiștii pentru mediu și cei care pun la pământ hectare întregi de păduri:
-Nu ar trebui să tăiați copaci într-un parc național!
-E parc național, domne, dar se taie și în parcul național. Da nu-i păcat să rămână lemnul ăla acolo, în loc să fie valorificat?
În zece ani, pădurea ar putea dispărea cu totul.
Jurnalistul BBC Nick Thorpe a venit în România pentru a vedea cu ochii lui cum se taie pădurile. Concluzia?
„Cu cât intri mai adânc în acest parc, cu atât devine mai evidentă defișarea. Tot parcul pare a fi o zonă pentru defrișare. Ne-am oprit să vedem acești fagi proaspăt tăiați. Acesta pare să fi fost mai mult de 200 de ani”, spune el.
La stânga şi la dreapta, drumurile forestiere, pâraiele şi potecile parcului Naţional Domogled Valea Cernei sunt pline de cioturi, buşteni, lemn abandonat, arbori tineri şi bătrâni, măcelăriţi deopotrivă, după cum Digi24 a arătat în acest reportaj al emisiunii „România cu încetinitorul”.
Masacrul din pădurile din România se vede cu ochiul liber, dar mai ales în statistici. Din două milioane de hectare de păduri virgine mai avem acum puţin peste 100.000.