Filosoful Mihai Şora, în vârstă de 101 ani, aflat la secţia de terapie intensivă a Spitalului Elias, a povestit "Capra cu trei iezi", "versiunea pre-creştină", după cum scrie soţia sa, Luiza Palanciuc Şora, care a făcut publică înregistrarea poveştii, scrie news.ro.
"La terapie intensivă, aparţinătorii nu pot sta mai mult de câteva minute. Nu sunt autorizaţi să filmeze ori să fotografieze bolnavii. Dar, în mod excepţional, au voie să înregistreze cu telefonul povestea "Capra cu trei iezi". Aseară, a fost versiunea pre-creştină, în care, dintr-un acut sentiment al dreptăţii, Capra îl pune pe Lup la prăjit: ochi pentru ochi, dinte pentru dinte", explică Luiza Şora.
Ea a dăugat: "Cel mai mult mi-a plăcut momentul în care a venit asistenta-şefă şi mi-a spus că ora de vizită s-a încheiat, iar o altă asistentă a adăugat imediat: "Lăsaţi-l să termine povestea!".
Mihai Şora a fost operat miercuri în urma unor probleme la colecist şi se simte bine după operaţie, potrivit medicilor.
"Domnul Şora este bine, se reface în limitele vârstei de 101 ani, este conştient, vorbeşte, nu au apărut complicaţii", a asigurat medicul. "Ne propunem ca mâine (sâmbătă, n.r) să-l transferăm pe secţie, pentru 3-4 zile, şi când va dori şi în funcţie de cum se va simţi, aici va avea un cuvânt de spus şi soţia, să meargă acasă", a declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Silviu Negoiţă.
Mihai Şora a participat activ la protestele din ultima perioadă, care au avut loc în Piaţa Victoriei, devenind, aşa cum l-au numit jurnaliştii corespondenţi ai agenţiilor străine în România, "portavocea mobilizării societăţii civile" împotriva "abaterilor" guvernării din România.
Născut în noiembrie 1916, Şora a studiat în Franţa, apoi a lucrat între 1945 şi 1948 ca cercetător la CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique) de la Paris. În 1948, revine în ţara natală, devenită un satelit al Uniunii Sovietice, gândind să mai rămână doar zece zile. Însă, regimul comunist îl împiedică să plece din nou. Fiu al unui preot, într-o ţară care a predicat ateismul, a fost de mai multe constrâns să abandoneze munca sa ca scriitor şi publicist şi să se supună rigorilor regimului totalitar.