Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus o plângere penală la adresa ministrului Rafila și a doi membri din Corpul de control

Data publicării:
Deputatul USR Emanuel Ungureanu. Foto: Inquam Photos / George Călin
Deputatul USR Emanuel Ungureanu. Foto: Inquam Photos / George Călin

O plângere penală pentru abuz în serviciu a fost depusă, luni, de către deputatul USR Emanuel Ungureanu, pe numele ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, și a doi membri din Corpul de Control al ministerului. Plângerea a fost depusă în contextul anchetei de la Spitalul Sf. Pantelimon, în cazul deceselor suspecte de la începutul lunii aprilie, în secția de Terapie Intensivă.

„Sunt doi funcționari care, cu neglijență și comițând fapta de abuz în serviciu, au refuzat practic să facă un control conform Legii 95 a unei Hotărâri de Guvern și a modului în care este reglementată activitatea acestui Corp de Control pe mai multe ordine de ministru.

Domnul Rafila se face vinovat de abuz în serviciu și de neglijență în serviciu. Sunt fapte foarte grave care au atentat și atentează în continuare la siguranța pacienților din Spitalul Sfântul Pantelimon”, a declarat Emanuel Ungureanu, citat de Radio România Actualități.

Una dintre doctorițele de la Sf. Pantelimon, la Parchet

Una dintre doctorițele de la Spitalul Sfântul Pantelimon a fost dusă luni a Parchetul de pe lângă Tribunalul București pentru a fi prezentă la o percheziție informatică.

Aceasta, împreună cu o altă colegă, se află în arest preventiv de pe 8 august, cele două fiind acuzate că ar fi provocat decesul unui pacient internat la Terapie Intensivă prin scăderea intenționată a dozei de noradrenalină.

Anchetatorii au găsit la locuinţa doctoriţei M.M. un prospect al substanţei noradrenalină (intitulat „Noradrenalină tartrat Hypericum 2mg/ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă”), precum şi două înscrisuri olografe în care sunt menţionaţi o mare parte dintre pacienţii decedaţi în perioada de început a lunii aprilie, asistenţii care au fost repartizaţi pe saloanele ATI din aceeaşi perioadă, precum şi menţiunea „curăţenie în telefon”, potrivit Agerpres.

Doctoriţa M.M.A. este cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă de omor calificat (cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) şi omor calificat (cu premeditare), iar doctoriţa P.M. este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat (cu premeditare).

Corpul de Control, trimis la Sf. Pantelimon

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunța în aprilie că va trimite Corpul de Control la Spitalul Sf. Pantelimon, în urma informațiilor conform cărora 20 de pacienți de la ATI ar fi decedat în urma administrării incorecte a unui medicament.

„În cursul zilei de 11.04.2024, managerul spitalului a fost informat în scris de către directorul de îngrijiri că există informații provenite de la un asistent medical (nenominalizat), că în perioada 4-7 aprilie, în cadrul secției ATI ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament.

Conducerea spitalului a alcătuit o comisie formată din medici din alte secții care să verifice aspectele sesizate. De asemenea, și Corpul de Control al Ministrului Sănătății se va implica în verificarea acestor acuzații grave legate de siguranța pacienților”, informa Ministerul Sănătății, pe 11 aprilie.

De asemenea, Corpul de Control ar fi urmat să verifice și acuzațiile legate de siguranța pacienților.

„Fiind vorba de o activitate profesională medicală s-a solicitat sprijinul Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, iar concluziile, dacă se impune, vor fi înaintate şi altor instituţii abilitate”, se menţionează în comunicat.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un avion militar american s-a prăbușit cu patru bombe nucleare la bord, acum 56 de ani, în Groenlanda
Digi FM
Ce a pățit directorul Țiriac Open la prima întâlnire cu magnatul român, după ce a întârziat 20 de minute
Pro FM
Alexandru Ciucu, reacție dură după ce Alina Sorescu a spus că nu le lasă pe fiicele lor la concertele ei: „Nu...
Film Now
Lui Sean Penn i-a căzut cu tronc o tânără actriță din Republica Moldova. Săruturi în văzul lumii și plimbări...
Adevarul
Spitalul-model de provincie care a atras medici prin investițiile și facilitățile oferite. De la închidere...
Newsweek
Care pensionari iau sute de lei în plus la pensie ca ajutor de încălzire? Cum se dau banii
Digi FM
Colecție de meme-uri, după gogomănia spusă de Trump despre migranți: “Mănâncă pisici și câini, mănâncă...
Digi World
Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor: "Copiii încă...
Digi Animal World
Împerecherea unor elefanți, surprinsă de un fotograf. Momentul rar i-a fascinat pe internauți
Film Now
Cum arată Fran Drescher, spumoasa bonă din "Dădaca", la 67 de ani. Zâmbetul cuceritor și licărul din privire...
UTV
(VIDEO) Dinu Maxer primeste 'fasole' in loc de desert la un restaurant de lux. Internautii l-au corectat...