Uber se cere exceptată de la legea taximetriei

Data publicării:
496470-eight-uber-tips-for-a-smooth-ride

Furnizorul de servicii online Uber a anunţat miercuri că a depus un amendament la proiectul de Ordonanţă de Urgenţă prin care se intenţionează modificarea legii ce reglementează activitatea de taximetrie, în linie cu angajamentul luat recent de reprezentanţii Guvernului, care au agreat că Uber este un serviciu diferit şi că are nevoie de un cadru de reglementare distinct.

German Court Bans Uber Service Nationwide
Foto: Gulliver/Getty Images

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a cerut miercuri Guvernului să modifice legea aşa cum se va stabili în urma negocierilor, potrivit News.ro. În plus, COTAR consideră că Uber nu are niciun motiv să ceară amânarea sau o modificare a unei legi care reglementează transporturile şi taximetria, pentru că ”firma Uber nu face transport sau taximetrie, deci nu poate fi reprezentativă la masa negocierilor, într-un domeniu în care nu-şi desfăşoară activitatea”.

Reprezentanţii Uber au afirmat miercuri, în cadrul comunicatului, că, pe lângă reprezentanţii Guvernului, şi reprezentanţii COTAR sunt de acord că platforma este un serviciu diferit şi complementar celui de taxi şi că este nevoie de un cadru de reglementare distinct.

COTAR a afirmat miercuri că Uber se definește ca firmă care oferă servicii informatice și că, prin urmare, nu are de ce să fie consultată în privința modificărilor aduse legii taximetriei.

“Având în vedere că avem acest consens general, solicităm Ministerului Transporturilor includerea acestui amendament. Până când va exista această reglementare clară şi pentru serviciile ca Uber, vrem să ne asigurăm prin depunerea acestui amendament că partenerii noştri, oameni care îşi împart ocazional maşina prin intermediul tehnologiei, transparent, sigur şi 100% fiscalizat, nu vor avea de suferit pe nedrept şi că, implicit, cei peste 300.000 de oameni care folosesc Uber vor avea în continuare acces la cât mai multe opţiuni” au declarat oficialii companiei.

Textul amendamentului prevede ca platformele tehnologice ce funcţionează potrivit legii române, precum şi ”deplasarea persoanelor cu autovehicule proprietate personală care s-au organizat în vederea deplasării prin intermediul platformei tehnologice” sunt exceptate de la aplicarea prevederilor legii.

Reprezentanţii Uber susţin că, în absenţa unei reglementări specifice pentru serviciile de ridesharing, această modificare deschide calea unor potenţiale abuzuri împotriva şoferilor parteneri Uber, întrucât în acest moment nu se face nicio diferenţă între cei care oferă servicii de transport neînregistrate şi nefiscalizate şi cei care îşi împart maşina ca membri ai unei comunităţi online, fiscalizat şi în condiţii de transparenţă totală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri