Timișoara, primul mare oraș care trece de incidența de 6 la mie. Ce restricții sunt de așteptat și ce se întâmplă cu școlile

Data actualizării: Data publicării:
timisoara vedere de ansamblu cu piata catedralei
Timișoara. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Guliver/GettyImages

Timișoara a ajuns la o incidență record pentru un mare oraș, în acest val patru al pandemiei: 6,58 de cazuri la mia de locuitori. Autoritățile pregătesc noi restricții. Luni este convocată o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Subprefectul județului Timiș, Ovidiu Drăgănescu, a explicat la Digi24 ce măsuri sunt de așteptat.

„Asta înseamnă că trecând de limita de 6 la mie, va trebui să impunem restricții de circulație pe timpul nopții în weekend, iar majoritatea activităților din industria HoReCa, precum și din zona culturii - festivaluri, concerte etc. - vor trebui să fie anulate în săptămânile următoare”, a anunțat subprefectul de Timiș.

Subprefectul a precizat că sunt 11 localități în județul Timiș, dintre care cea mai importantă este Timișoara, dar și celelalte orășele-satelit din jurul Timișoarei, care au în jur de 20.000 de locuitori, unde s-a atins această incidență. Ca urmare, nunțile, petrecerile, botezurile, alte întruniri cu număr mare de persoane nu vor mai putea avea loc și se vor anula. Nici măcar persoanele vaccinate nu vor primi derogare.

În schimb, cei vaccinați nu se vor supune restricțiilor de circulație pe timpul nopții, însă deocamdată, legislația nu le aduce libertatea de a organiza asemenea evenimente (nunți, petreceri, botezuri etc. ) la o incidență de peste 6 la mie, a precizat subprefectul.

La incidențe între 6 și 7,5 la mie, circulația este restricționată pentru cei nevaccinați, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, după ora 20:00. În aceleași zile, magazinele se vor închide la ora 18:00.

În privința obligativității purtării măștii în aer liber, unele măsuri deja au fost luate pe plan local. Astfel, persoanele care stau la mai puțin de 50 de metri de școli sunt obligate să poarte mască. De asemenea, pe o rază de 25 de metri în jurul tuturor locurilor aglomerate - piețe, târguri, talciocuri, unități spitalicești - masca este obligatorie.

„Dacă vedem că incidența crește - și din păcate spre sfârșitul săptămânii ne așteptăm la o incidență record la ritmul de creștere zilnică -, este posibil să le cerem timișorenilor să poarte mască și pe stradă, în zonele aglomerate”, a declarat subprefectul Ovidiu Drăgănescu. 

De ce școlile rămân deschise

„În privința școlilor, avem o problemă, pentru că ele se analizează doar în ziua de vineri. Vineri, incidența la Timișoara era sub 6 la mie și nu s-a intrat în scenariul de școală online și nu mai putem corecta asta până vinerea viitoare, deși probabil că mulți părinți și-ar fi dorit să-i țină acasă pe copii”, a spus subprefectul de Timiș. Până vineri, școlile rămân deschise în Timișoara, dar avem foarte multe clase care se închid din cauza înregistrării de cazuri de COVID, a menționat Ovidiu Drăgănescu.

Întrebat cum își explică această incidență mare a cazurilor, subprefectul a spus că și în valurile anterioare ale pandemiei a observat că, în general, creșterile încep dinspre vestul țării înspre est.

„Probabil că s-au făcut și foarte multe teste. Timișoara și în primăvară spunea că face multe teste. Am ajuns la această incidență probabil și din cauza faptului că nu toți s-au protejat, nu toți au respectat normele și nu am avut nicio vaccinare așa cum ne-am fi dorit în primăvară și în vară, deși noi am mers peste tot și cu echipe mobile, am așteptat să vină lumea, am deschis centre, am făcut acțiuni, chiar ne-am lipit și de acțiuni culturale uneori. Acum, am ajuns în județ la 4,87, cu 3.768 de persoane infectate, iar Timișoara la 6,58”, a arătat subprefectul.

Din păcate, previziunile pentru perioada următoare sunt și mai descurajante. „Este o estimare destul de sumbră a specialiștilor, prefer să nu o spun, dar dacă se merge tot așa, în creștere la 2-3 zile cu teste la jumătate de procent, putem ajunge la sfârșitul săptămânii la o incidență mult crescută față de ceea ce este astăzi”, a declarat Ovidiu Drăgănescu, duminică seara, la Digi24.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Tezaurul românesc de la Moscova, mai aproape de a reveni în țară. Decizia istorică a...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Ce trebuie să știm despre pornirea motorului în sezonul rece. Sfaturi esențiale pentru șoferi de la Titi Aur
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
suporteri romani
FRF a făcut o listă de recomandări și obligații pentru suporteri, la meciul România - Kosovo. Orar prelungit...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...