Trotuarul de pe strada Paltinului are 90 cm. Și nu e singura problemă. Stâlpii de electricitate sunt plasaţi pe trotuar din 10 în 10 metri.
Aceeaşi situaţie este şi pe o stradă vecină. Oamenii din zonă sperau că repararea străzilor le rezolvă problemele, nu le aduce altele în plus.
„Total inacceptabil. Nu poți să traversezi, nu poți să circuli pe acolo, te împiedici de el, ocolești mașini și tot așa, dar așa se asfaltează în Craiova,” spune o localnică.
Normele în vigoare stabilesc clar ce dimensiune trebuie să aibă un trotuar pentru o strada mai lungă de 70 de metri, cum este cazul celor două artere.
„Trotuarul minim este de un metru, pompierii stabilesc un metru şi zece pentru două fluxuri de circulaţie. În cazul în care stâlpul există, trebuia proiectat trotuarul de aşa manieră să asigure această lăţime minimă de trotuar pentru circulaţia pietonală,” explică Nicoleta Pârvănescu, arhitect în Ordinul Arhitecţilor Filiala Teritorială Oltenia.
Străzile au fost reabilitate într-un proiect cu bani europeni, împreună cu alte câteva zeci de artere din tot oraşul. Constructorul evită să lămurească situaţia.
„Privitor la proiectele şi contractele cu statul, majoritatea au clauză de confidenţialitate, ca urmare nu pot să fac nicio declaraţie. Trebuie să vă adresaţi prin Centrul de Comunicări al primăriei şi Primăria să ma întrebe la rândul ei,” spune Andrei Baicu, reprezentant al firmei de proiectare.
Primăria însă bâjbâie.
„O să facem o situație să vedem care sunt cazurile care într-adevăr limitează traficul persoanelor, în special a persoanelor care au căruciare cu copii în zona respectivă, și cred că în perioda următoare o să și începem să mutăm. Important este să găsim acum cine trebuie să plătească,” precizează Dan Daşoveanu, viceprimar.
Proiectul de refacere a străzilor și trotuarelor de la Craiova a costat aproape 50 de milioane de lei.