VIDEO. Oameni în scaune cu rotile, umiliți după ce au fost luați „pe sus” și urcați în tren de angajați de la CFR Craiova

Data publicării:
tren
Oameni în scaune cu rotile, umiliți după ce au fost luați „pe sus” și urcați în tren de angajați de la CFR Craiova

Imagini revoltătoare surprinse în gara din Craiova. Două persoane aflate în scaun cu rotile sunt urcate cu greu într-un vagon care are rampă specială pentru persoanele cu dizabilități. Numai că aceasta nu este folosită, iar mai mulți lucrători CFR îi ajută să urce în tren. Imaginile au fost postate pe o rețea de socializare.

CFR Călători a transmis care sunt variantele pentru o persoană cu dizabilități dacă vrea să călătorească cu trenul. Poate avea acces în vagon direct, dacă peronul este unul înalt, așa cum sunt cele din Gara de Nord. De asemenea, poate avea acces cu ajutorul unei rampe, însă la nivel național există doar 4 astfel de rampe. O altă modalitate ar fi punerea în funcțiune a unui lift care se află în dotarea vagoanelor speciale. Iar ultima variantă, care a fost aplicată și în această situație, angajații le ridică pur și simplu și le urcă în vagon.

CFR Călători a deschis un dosar de cercetare pe raza regionalei CFR Craiova pentru a verifica circumstanțele în care a avut loc evenimentul și de ce nu a fost aplicată o altă variantă.

Potrivit CFR Călători, persoanele cu mobilitate redusă trebuie să completeze un formular cu cel puțin 48 de ore înainte de plecare pentru a beneficia de una dintre aceste variante de acces în vagon.

La nivel național, sunt în total 83 de automotoare și vagoane care dispun de facilități pentru persoane cu dizabilități. 

Mădălina Turza, consilier de stat în cadrul Cancelariei premierului: Este o situație umilitoare. CFR, companie în subordinea Ministerului Transporturilor, ar trebui să respecte toate normativele de accesibilizare pentru persoanele cu dizabilități și, în egală măsură, Autoritatea pentru persoanele cu dizabilități ar trebui să vegheze și să monitorizeze asupra acestor aspecte. Avem de-a face și cu resursa umană care trebuie să prezinte disponibilitate și să sprijine oamenii. Acest lucru există cu siguranță înscris în fișa de post a acelor angajați, trebuie să sprijine persoana cu dizabilități pentru a accesa mijlocul de transport. Nu există niciun fel de țară un serviciu specializat pentru persoanele cu dizabilități, ci conductorul sau vatmanul trebuie să sprijine persoana cu dizabilități.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Devine obligatoriu pentru casele de schimb valutar și cazinouri: Schimbări radicale cu noi reguli împotriva...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei