A fost prima ediţie românească a Festivalului Luminii. În prezenţa a sute de bucureşteni, un concert de muzică alternativă a deschis Festivalul Spotlight.
20 de instalaţii au transformat Calea Victoriei într-un muzeu al luminii în aer liber, între Piaţa Revoluţiei şi Piaţa Naţiunile Unite. „Am ales acest traseu pentru că am vrea să și marcăm faptul că Calea Victoriei va deveni o arteră pietonală extrem de populară și sperăm că va putea reveni la ce era în perioada interbelică”, a declarat Mihaela Păun, organizatorul Festivalului Spotlight.
Au fost holograme, lasere şi proiecţii 3D pe clădirile-monument de pe Calea Victoriei. Un câmp de baloane cu heliu luminate şi un nor din becuri, în care spectatorii puteau crea fulgere, s-au numărat printre preferatele celor prezenţi.
Cea mai spectaculoasă instalaţie a fost desemnată, în urma unui concurs, „Pădurea de neoane”. Instalaţia, creată de doi studenţi la Facultatea de Arhitectură din Bucureşti, este expusă în faţa clădirii BNR.
„Am încercat cât de mult să simulăm densitatea unei păduri și a unor copaci prin care să se plimbe oamenii, în aceste insule de stâlpi luminoși colorați”, a declarat Thomas Herrera, arhitect.
Calea Victoriei va fi luminată până sâmbătă, între ora 20:30 şi miezul nopţii. Cu ocazia Festivalului Luminii, bulevardul devine pietonal între Palatul Regal şi Splaiul Independenţei, unde o hologramă spectaculoasă a unei corăbii fantomă închide şirul instalaţiilor luminoase.
Odată cu acest eveniment, Bucureştiul a devenit membru oficial al unei organizaţii care cuprinde oraşele ce se dezvoltă inteligent şi adoptă strategii de reducere a emisiilor de carbon.