La grădiniţă, în container. Se întâmplă într-un sat din Dâmboviţa, unde 12 copii fac primii paşi în viaţa şcolară într-o grădiniţă improvizată, care nu are nici apă şi nici grupuri sanitare. Explicaţia edililor este de fiecare dată aceeaşi: nu sunt bani de mai mult.
În cătunul Cârlăneşti se ajunge doar cu maşina de teren. Pentru a nu-i pune pe copii pe drumuri la grădiniţa din comună, primăria le-a amenajat un container în sat
Gheorghița Pârşe, educatoare: Este foarte bine poziționată aici.
Reporter: Câți kilometri ar trebui să parcurgă copiii dacă nu ar exista grădinița asta, aici?
Gheorghița Pârşe: Cred că șapte, opt kilometri.
12 copii vin zilnic la grădiniţa din container. Au căldură de la două calorifere electrice, dar modulul nu este racordat la o rețea de apă.
Sorina Secelean, reporter Digi24 Brașov: În grădinița-container este cald și bine, iar copiii învață în condiții decente, însă, din păcate, toaleta este tot afară. Iar după felul în care arată, ne putem da seama că cea mai mare provocare pentru educatoare este să pastreze un nivel optim al igienei.
„Nouă ne-ar plăcea să stea grădiniţa aici, dar să ne facă alte condiţii. Aici dacă se opreşte curentul, ce fac copiii? Ar trebui să facă şi ei o toaletă, nişte drumuri, să venim cum trebuie că venjim pe nişte coaste de ţi-e şi frică, când e zăpada mai mare”, spune un părinte.
Edilii spun că bugetul comunei e mic şi că au încercat să obţină bani de la Consiliul Judeţean măcar pentru reabilitarea drumului pentru a-i trimite pe copii la şcoala din comună.
Petru Iuga, primarul comunei Vârfuri: „Ni s-a alocat un miliard, vorbesc în bani vechi. În momentul în care am fost chemat la ordin, ca să respectăm legislația în vigoare, cu proiectare, cu studii, cu alea, mi-am dat seama că sunt în incapacitate”.
Aproape 100 de familii trăiesc în Cârlăneşti.